• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vesić danas na istoku Srbije: U planu su Zaječar, Bor, Kladovo, Majdanpek

Ekipa Biznisa
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

U planu su obilasci radova na putevima, kao i skupovi sa građanima

  • 1

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, danas obilazi istočnu Srbiju, a turu počinje obilaskom radova na rehabilitaciji državnog puta Bor-Zaječar.

U narednom periodu, meriće se težina teretnog prevoza (velikih kamiona) u asfaltu, rekao je Vesić danas, kako se putevi koji se rade ne bi uništavali.

Naveo je i da će se raditi pruga od Zaječara prema Nišu (120 km/h), kao i prema Bugarskoj. To, kaže, podrazumeva i novu, rekonstruisanu železničku stanicu.

- Kao što vidite, uspeli smo da obezbedimo ove godine, četiri kilometra puta. Ove godine smo uložili više od 12 miliona evra, a nastavićemo da ulažemo i sledeće godine, kako bismo obezbedili da većina puteva, regionalnih puteva i ovih saobraćajnica u narednih godinu dana bude potpuno rekonstruisana - naveo je Vesić i dodao:

"Kada je u pitanju Bor, ono što želim da kažem to je da nas u okviru projekta rekonstrukcije 1.200 kilometara regionalnih pruga, čeka rekonstrukcija pruge od Požarevca do Bora. Ta pruga će biti rekonstruisana i mi smo tražili od EU da nam daju grant, da nam obezbede novac za rekonstrukciju 1.200 kilometara regionalne pruge, ali istovremeno, kao što gradimo brze pruge, moramo da rekonstruišemo postojeće pruge, jer neće svuda biti pruga za 200 kilometara na sat".

Nakon toga sledi obilazak radova na rekonstrukciji državnog puta "Salaška Petlja" - Brusnik, a potom je i predviđen i skup sa građanima u lovačkoj kućici.

Kako je navedeno u objavi, nedaleko od mesta Brusnik se rekonstruiše 5,5 kilometara puta, uključujući "Salašku Petlju".

Oko 14 sati, Vesić će u Kladovu obići radove na projektu "Čista Srbija", te današnje putovanje završava odlaskom u Majdanpek, gde će imati zbor sa građanima i gde će obići završene radove na putu Klokočevac - Plavna.

- Moja ideja je bila da danas dođem do Velike Vrbice, da popričamo o kanalizaciji. Do kraja sledeće godine, biće završeno svih 40 km kanalizacije na teritoriji opštine Kladovo - rekao je Vesić, dodavši da je vrednost investicije za samo Kladovo 23 miliona evra.

Kao drugu važnu stvar, naveo je Dunavski koridor, koji bi trebalo da bude gotov do 2025. godine.

Ministar Vesić posetio je i građane Klokočevca i sa njima razgovarao o razvoju njihovog mesta i opštine Majdanpek. Nedavno je završena rekonstrukcija puta Klokočevac - Plavna u dužini od 11,1 kilometar, a u toku su radovi na 22,79 kilometara od Plavne preko Bukova.

Vesić: Zaječar primer koliko se Srbija menja, radiće se i obnova pruge Požarevac-Zaječar 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas radove na rekonstrukciji državnog puta Brusnička petlja - Brusnik i izjavio da je Zaječar najbolji primer koliko se Srbija menja.

"Zaječar je najbolji primer koliko se Srbija menja i koliko para imamo. Ne samo da radimo brze pruge i saobraćajnice i autoputeve, već radimo i lokalne puteve, odnosno rehabilitujemo regionalne puteve koji su od značaja za život ljudi", rekao je Vesić.

On je istakao da će ove godine u Zaječar biti uloženo skoro četiri miliona evra. "Rehabilitovaćemo oko 12,5 kilometara puteva. Jedan od tih puteva je ovaj na kome se nalazimo Brusnička petlja - Brusnik, ali pored toga radimo i u zoni stadiona i radimo čitav niz drugih puteva", rekao je ministar i dodao da su u toku radovi na deonici Selište, između Bora i Zaječara.

"Nastavićemo da radimo taj put i sledeće godine, jer ima još sedam do osam kilometara da se radi, kako bi i taj put bio urađen kako treba. Pored toga radimo 3,6 kilometara rehabilitaciju lokalnih puteva na teritoriji grada Zaječara i to je skoro 16 kilometara puteva koji se rade u samom Zaječaru", kazao je Vesić.

U okviru Programa rehabilitacije 1.200 kilometara regionalnih pruga, predviđena je i rehabilitaciju pruge od Požarevca preko Majdanpeka i Bora do Zaječara, za brzinu vozova od 120 kilometara na sat.

"Radićemo i rehabilitaciju pruge od Zaječara prema Knjaževcu i dalje prema Nišu. Nju ćemo, takođe, elektrificirati i podići brzinu vozova na 120 kilometara na sat", rekao je ministar i najavio da će zajedno sa Bugarskom raditi prugu ka Vidinu.

"Tako ćemo povezati dve luke, Prahovo i Vidin, što će potpuno promeniti način života ljudi ovde. Čitav ovaj deo će biti mnogo atraktivniji za investiranje, jer će Istočna Srbija osim putevima biti povezana i prugama. Na ovaj način pokazujemo da se trudimo da svako mesto u Srbiji bude bolje mesto za život, jer je jedino prava decentralizacija preduslov za razvoj turizma i lokalni biznis, kao i za dolazak novih investitora", rekao je Vesić.

Naglasio je da je to preduslov za otvaranje novih radnih mesta i poboljšanje životnog standard stanovništva.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Canic

    4. decembar 2023 | 16:12

    Ta pruga se radi vec 4 do 5 godina.Sada ste raspisali tender za gornji sloj.Zar to nije uradjeno dok je bila Zorka koridorka ili su mace pohele pare

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>