• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lude za burekom i mućkalicom, vole selfije sa Niške tvrđave: Rekordan broj turista u prestonici juga

M. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ove godine je za 20 odsto više turista nego u periodu januar - septembar prošle godine

  • 2
Grad Niš Foto-kolaž: Milena Đorđević

Niška tvrđava jedan je od 50 lokaliteta u celoj Srbiji gde turisti najviše vole da se slikaju. Takođe, čuveni niški burek, mućkalica, punjena paprika i drugi južnjački gurmanluci omiljeni su strancima kada obilaze prestonicu Juga.

Ukoliko na sve to dodamo povoljne cene prevoza i niškog aerodroma "Konstantin Veliki", ne treba da čudi da je broj turista u periodu od januara do septembra porastao za čak 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kako je Telegrafu potvrđeno u gradskoj upravi, ukupan broj dolazaka turista za pomenute mesece iznosi 120.238.

- Od toga je domaćih turista bilo 50.582, a stranih 69.656. Ukupan broj noćenja dostigao je cifru od 247.388, domaćih 112.138 i stranih 135.249. A tu beležimo povećanje od čak 41 odsto u odnosu na januar-septembar 2022. godine - navode za naš portal.

Medijana kao centralna niška opština beleži skoro 35.000 poseta, a ukupna poseta svih objekata muzeja iznosi neverovatnih 122.200.

Vredi podsetiti da je i prošla godina bila rekordna za Niš sa oko 150.000 turista i skoro dvostrukim brojem noćenja, a u odnosu na prošlu godinu ove godine se beleži još 20 odsto više turista.

Niš, smatraju gradski čelnici, beleži rekordne rezultate zahvaljujući svom kulturno-istorijskom nasleđu, festivalima i kulturnim dešavanjima, ali i podršci koju ima od Vlade Srbije.

Kako je ranije najavio Nemanja Radović, pomoćnik ministra, u planu je da se u Nišu izgradi vizitorski centar u okviru Arheološkog nalazišta Mediana, a on je važan da se zaokruži ponuda koju Niš ima. Takođe, posebno privlačne mogu da budu vinske rute koje već postoje ili da se naprave nove.

Investiticije važne za razvoj Niša 

Kako će se širiti niški aerodrom, kada će Niška banja dobiti akvapark, ali i povećanje broja turista, samo su neki od planova i projekata o kojima je za Telegraf govorila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

DA - Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski Foto: Milena Đorđević

- Italijanski Ariston koji dolazi do kraja godine biće deseta fabrika, odnosno deseti strani investitor koji dolazi u Niš za poslednjih nekoliko godina, upravo zahvaljujući kabinetu predsednika Aleksandra Vučića i pregovorima koje on ima sa stranim kompanijama. Nama to jako znači jer svaki investitor koji dođe vas prvo pita kakav vam je prevoz, da li imate aerodrom, da li imate kargo saobraćaj, da li imate gasovod. Nama su sve te investicije jako važne jer svako novo radno mesto znači nama i novac u budžetu. Država ulaže milijardu i sto miliona dinara u rekonstrukciju zgrade niškog Aerodroma. Uskoro će biti izgrađen i toranj, proširena sletna staza, tako da ćemo moći da primimo i mnogo veće avione nego sada. Pre korone smo imali 47 destinacija do kojih smo iz Niša mogli da putujemo i to našim građanima i te kako znači jer, znate, imate otvoreno nebo - ispričala je Sotirovski te dodala:

- Mnogo nam i to što je aerodrom zaposlio veliki broj ljudi, drugo što je to sedište republičkog preduzeća ovde u Nišu i naravno, da ga država nije preuzela pre nekoliko godina od samog grada, mi ne bismo mogli sa skromnim budžetom da ispratimo sve ono što nam je korona u ono vreme donela. Na sve to imate i podatak da je za 20% više putnika nego prethodne godine, da je za 20% više turista nego prethodne godine, da je 40% njih upravo iz inostranstva, mahom iz regiona, ali to su ljudi koji takođe koriste aerodrom - napomenula je između ostalog Sotirovski.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikelle

    26. decembar 2023 | 09:23

    Prvo sredite ulice.Rupa do rupe a svaka Niška ulica je razrovana.100 nijansi sive....

  • Lexi

    26. decembar 2023 | 14:19

    Gde su ti turisti? Ko ludi za burekom kijeg odavno vise nema u Nisu i gde su ti crni turisti na Tvrdjavi? Jedini komentar sto dobijem od one shake jada posetilaca je da nam je grad prljav, ulaz i grad kao horir film i neljubazni ugostitelji. Totalno nespremni da se makar malo ispruze za goste. Verovatno vam je gradonacelnica poslala svoj san u pismenoj formi jer sve ostalo je vredjanje inteligencije. Zaista nema smisla. Cuj turisti u Nisu???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>