• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpisan ugovor za izgradnju fabrike vode u Temerinu: Pokrajinska vlada izdvojila 1,6 milijardi dinara

Ekipa Biznisa
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reč je o finansiranju izgradnje postrojenja za prečišćavanje bunarske vode sa izvorišta „Staro Đurđevo“

  • 0
Pokrajinska vlada Foto: Andrej Pap

Danas je u Temerinu potpisan ugovor za izgradnju fabrike vode, za šta je Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojila 1,6 milijardi dinara.

Reč je o finansiranju izgradnje postrojenja za prečišćavanje bunarske vode sa izvorišta „Staro Đurđevo“. Ugovor su potpisali predsednik Opštine Temerin Mladen Zec i zamenik direktora firme GAT Miloš Orbović.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izrazio je ovom prilikom uverenje da će u naredne dve godine, kako je predviđeno ugovorom, na izvorištu „Staro Đurđevo“ biti nova fabrika vode – objekat veličine gotovo 3.000 kvadratnih metara, sa svom neophodnom opremom, koja treba da eliminiše pre svega arsen, amonijak i druge štetne elemente koji se trenutno nalaze na izvorištima u vodozahvatu u zoni Temerina.

- Pre nešto manje od dve godine dao sam zadatak profesorima sa Prirodno- matematičkog fakulteta da pronađu najadekvatnije rešenje. Postavili smo na izvorištima laboratorijsku opremu, potom je formiran projektni zadatak i sačinjen projekat koji je doveo do toga da danas potpisujemo ovaj ugovor. Verujem da će već u narednim nedeljama početi radovi, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, što znači da sa optimizmom gledamo u budućnost kada je reč o vodosnabdevanju temerinske opštine - istakao je Mirović.

Dodao je da će na izvorištu „Staro Đurđevo“ biti gotovo učetvorostručen kapacitet vode sa tehnologijom i kvalitetom koji garantuju eliminaciju štetnih materija iz vode. „To će mnogo značiti za građane Temerina koji su decenijama čekali zdraviju pijaću vodu. Verujem u uspeh ovog projekta i saradnju Pokrajinske vlade i Opštine Temerin na budućim projektima“, izjavio je Mirović.

Projektom je predviđena izgradnja novih objekata ukupne površine 2.984 kvadratna metra, priključne saobraćajnice sa pešačkim površinama i parkingom, kao i ostale pripadajuće infrastrukture. Rok za izvođenje radova je 720 kalendarskih dana. Izgradnjom novog postrojenja za prečišćavanje bunarske vode, sa postojećih 35 litara u sekundi kapacitet će se podići na 130 litara u sekundi, što će u narednom periodu biti dovoljno da se zadovolje potrebe za vodom oko 45.000 stanovnika temerinske opštine, i doprineće njenom daljem privrednom razvoju.

Događaju je prisustvovao direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Miloš Maletić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>