• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turističko-transportni gigant pred važnom odlukom: TUI prelazi sa Londonske berze u Frankfurt

Vreme čitanja: oko 1 min.

Menadžment kompanije saopštio je da se u ovom trenutku razmatra mogućnost da se ova ideja stavi na glasanje na sastanku akcionara 2024.godine

  • 0
TUI Airways, avion Boeing 737-8K5 Shutterstock/kirill_makarov

Jedna od najvećih svetskih kompanija za turizam, putovanja i zabavu, Tui (Nemačka) razmatra napuštanje Londonske berze, kako bi pojačala svoje pozicije na berzi u Frankfurtu.

Ovaj transportno-turistički gigant objavio je da su neki akcionari postavili pitanje da li je pozicija Tuija na Berzi u Velikoj Britaniji "optimalna i povoljna".

Odlazak Tuija sa Londonske berze bio bi još jedan udarac već posrnulom britanskom uporištu trgovanja akcijama.

Menadžment kompanije saopštio je da se u ovom trenutku "razmatra mogućnost da se ova ideja stavi na glasanje na sastanku akcionara 2024.godine". Za takvu odluku biće, prema najavama menadžmenta, potrebna podrška najmanje 75 odsto akcionara.

Nemačka kompanija ima glavnu kotaciju na Londonskoj berzi od 2014. godine, ali ima i sekundarnu kotaciju na Frankfurtskoj berzi.

U protekle četiri godine došlo je do "značajne migracije likvidnosti" ove kompanije iz Velike Britanije na nemačka tržišta akcija, pa bi prebacivanje na Berzu u Frankfurtu mogla potencijalno da poboljša profil Tuijevih akcija.

Pored toga, takav prelazak u Frankfurt bi mogao da pomogne kompaniji da se nosi sa propisima Evropske unije o vlasništvu avio-kompanija i smanjenju troškova.

Sa tržišnom vrednošću od 3,2 milijarde funti, kompanija poseduje 400 hotela, 16 brodova za krstarenje, pet avio-kompanija sa 130 aviona i 1.200 turističkih agencija, navodi se na zvaničnoj internet stranici.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>