• 31

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mali: Pet milijardi na računu bužeta kamen spoticanja za opoziciju

T. U.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Samo za isplatu penzija u junu te 2012. je bilo potrebno 350 miliona evra, naveo je Mali

  • 31
Siniša Mali Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Funkcioner Srpske napredne stranke Siniša Mali ocenio je da pet milijardi evra, koliko se danas nalazi na računu budžeta, predstavlja kamen spoticanja za opoziciju koja je, dok je bila na vlasti, imala prazan račun sa tek 70 miliona evra.

"Samo za isplatu penzija u junu te 2012. je bilo potrebno 350 miliona evra", naveo je Mali na Fejsbuk nalogu, reagujući na navode Dragana Đilasa na javnom servisu.

Mali je izneo i brojne druge podatke među kojima su oni o 445 kilometara izgrađenih auto-puteva, 476 otvorenih fabrika, 500.000 otvorenih radnih mesta za poslednjih 10 godina.

"Ništa ne može da zamaskira činjenicu da su penzije u Đilasovo vreme iznosile 204 evra, plate 331 evro, dok ćemo ove godine dostići prosek plata od 840 evra, i penzija od 390 evra nakon januarskog povećanja od 14,8 odsto", dodao je Mali koji je, uz ocenu da je Đilas izneo niz neistina, naglasio da u Srbiji ipak postoje oni koji pamte kako je izledalo vreme kada je sadašnji lider Stranke slobode i pravde bio na vlasti.

"Dobio je danas vreme na javnom servisu da nas podseti o svemu što za Srbiju nije uradio kad je bio na funkcijama i o svemu što je, nažalost, uradio za sebe", rekao je Mali.

Naveo je da je Đilas, koji je gostovanje počeo temom korupcije, "čovek koji je najplastičniji primer korupcije i pljačke, čovek za čijeg je mandata, dok je bio gradonačelnik Beograda, 619 miliona evra skliznulo na njegove račune".

Mali je podsetio da plate i nastavnika, lekara, negovateljica i ljudi zaposlenih u javnom sektoru rastu i da je plata doktora specijaliste 2012. bila 596 evra, dok će u januaru 2024. godine iznositi 1.272 evra, što je povećanje od 120 odsto.

Naveo je da je aktuelna vlast do sada izgradila 108 kilometara pruge, a Đialsova nijedan, da je izgradila školu u Beogradu koja je nakon godinu dana morala na rekonstrukciju i most koji je koštao kao da je od suvog zlata.

"Kako da pobedi izgradnju i rekonstrukciju 147 zdravstvenih ustanova, kako da pobedi 476 otvorenih fabrika i 500.000 radnih mesta kada je njegov politički rezultat pola miliona izgubljenih radnih mesta, nezaposlenost od 25,9 odsto, nizak BDP, bedne plata i standard građana", rekao je Mali, koji je naveo da iznoseći sve te činjenice želi da demontira Đilasove laži.

Podsetio je da je BDP 2012. bio 33 milijarde evra, dok je prošle godine vrednost svega proizvedenog u Srbiji bila 60,4 milijardi.

"Ekonomski uspeh Srbije je vrtoglav, proizvodi se duplo više svega, zemlja je vođena odgovornom ekonomskom politikom, a ne ličnim interesima", rekao je Mali i naglasio da im je bila potrebna decenija u kojooj su sanirali štetu koje su oni Srbiji naneli.

Mali podseća da je kurs dinara danas stabilan a da je nekada "skakao" sa 83 na 120 dinara za evro, donoseći pustoš računima građana.

"Govori Đilas i o zaduženju. Jer, opet, ne razume i teško mu je prihvatljivo da sa javnim dugom oko 51 odsto Srbija beleži rezultate daleko bolje od proseka evrozone koja je zadužena oko 92 odsto BDP-a", rekao je on i dodao da Đilas ne razume kako neko ume odgovorno da upravlja javnim dugom.

Naglasio je da sadašnja vlast ulaže u obrazovanje od predškolskog uzrasta do studentkog doba, jer su danas i Univerzitet u Beogradu i u Novom Sadu na Šangajskoj listi, studenti imaju studenstke kartice sa popustima, srednjoškolcima se isplaćuje pomoć države od po 10.000 dinara, svoj deci grad daje vaučere od 6.000 dinara, a vrtići u Beogradu su besplatni.

Mali je dodao da na kritku, vezanu za to da je Srbiji potrebno više ulaganja u obrazovanje, želi da poseti na to što je Đilas naplaćivao vrtiće za decu skuplje od zakonskog maksimuma, pa je grad Beograd na ime tužbi roditelja isplaćivao 35 miliona evra tokom pet godina.

(Telegraf.rs)

Video: Mali: Inflacija u oktobru pala na 8,5 odsto

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karolina

    7. decembar 2023 | 09:38

    Za opoziciju je napredak Srbije glavni kamen spoticanja.

  • Jovan

    7. decembar 2023 | 09:43

    Opozicija je dotakla dno, znaju da ih niko ne podržava.

  • Katarina

    7. decembar 2023 | 09:42

    Колико труда опозиције да се пошаље лоша слика свету,али џаба. Рад се види и препознаје, бројке говоре сасвим другачије.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>