• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Si Đingping pozvao lidere EU na saradnju: Ali, da li Kina ima nameru da ispuni evropske "uslove"?

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski predsednik smatra da EU "treba da eliminiše svaku vrstu mešanja" u bilateralne odnose

  • 1
Kina EU Foto: Shutterstock

Kineski predsednik Si Đingping danas je, tokom sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Saveta Evrope, Šarlom Mišelom, pozvao Evropsku uniju da sarađuje s Kinom u obezbeđivanju globalne stabilnosti, javlja Rojters, pozvajući se na izveštaje kineskih medija.

- Kina i EU treba da budu partneri, da sarađuju u svrhu obostrane koristi i da kontinuirano unapređuju međusobno političko poverenje - rekao je kineski predsednik evropskim liderima.

Dodao je da EU "treba da eliminiše svaku vrstu mešanja" u bilateralne odnose.

Evropska unija, naime, želi da Peking iskoristi svoj uticaj na Rusiju da zaustavi rat u Ukrajini i glavni fokus lidera je na prekidu izvoza predmeta dvostrukih namena, koji su napravljeni u Evropi, u Rusiju za njene ratne napore, navodi Rojters.

EU je takođe zabrinuta zbog "neuravnoteženosti" ekonomskih odnosa, budući da 400 milijardi evra njenog trgovinskog deficita sa Kinom predstavlja ograničenja za preduzeća iz EU. Kina se prethodno protivila EU istrazi o subvencijama kineskih električnih vozila, kao i evropskoj politici "smanjenja rizika", kako bi se smanjilo oslanjanje na kineski uvoz, posebno kada su u pitanju sirovine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    7. decembar 2023 | 09:58

    KINA JE EKONOMIJA BROJ 1 U SVETU I MORA SE SLUSATI !!!! EU KLECA -POSRCE ZBOG SANKCIJA RUSIJI !!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>