• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Italija se povlači iz projekta Pojas i put: Od 19 milijardi evra realizovan samo delić

Vreme čitanja: oko 2 min.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni uoči sastanka Ursule fon der Lajen sa Si Đinpingom obavestila Peking da se njena zemlja povlači iz deset godina starog infrastrukturnog i trgovinskog projekta

  • 1
Aleksandar Vučić i Đorđa Meloni Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Italija je donela odluku da se povuče iz programa Pojas i put koji je inicirala Kina nakon četiri godine učešća u ovom trgovinskom i infrastrukturnom projektu, potvrdio je zvanični Rim.

Administracija premijerke Đorđe Meloni, koja je nedavno razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o pridruživanju naše zemlje Evropskoj uniji, obavestila je Peking da će njena zemlja prestati sa učešćem u projektu pre kraja 2023. 

Italija je bila jedina velika zapadna država koja je potpisala sporazum sa Pekingom kojim se priključila najambicioznijem kineskom trgovinskom i infrastrukturnom projektu 2019. godine i tada je pretrpela lavinu kritika Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Projekat Pojas i put pokrenuo je pre deset godina kineski predsednik Si Đinping. Projektom je predviđeno da se širom Azije i Evrope investira oko 925 milijardi evra u trgovinske i  infrastrukturne poslove, u unapređenje železnica, auto-puteva i luka koje bi povezale Kinu i druge delove Azije sa Evropom.

Ovaj projekat od početka je oštro kritikovao Vašington opisujući ga kao primer "dužničke diplomatije", kojom Kina sprovodi velike projekte koje pojedine zemlje ne mogu da finansiraju, pa su prinuđene da daju Pekingu moć u ostvarivanju ciljeva, navodi BBC.

Članstvo Italije u projektu Pojas i put trebalo je da se obnovi po automatici u martu 2024, osim u slučaju zvaničnog saopštenja Rima Pekingu da se povlači iz projekta do kraja 2023.

Đorđa Meloni je ranije ove godine saopštila da je odluka prethodne italijanske vlade da se pridruži ovom projektu "bila ozbiljna greška", te da njena vlada ima nameru da se povuče iz projekta uz zadržavanje dobrih odnosa sa Kinom.

Od 20 milijardi evra koje je 2019. godine Si Đinping obećao u vidu investicija Italiji ostvaren je samo delić, dok je u trgovinskim odnosima zabeležena drastična disproporcija u korist Kine: Italijanski izvoz u Kinu je porastao sa 13 milijardi evra u 2019 na 16,4 milijardi evra. Istovremeno, Kineski izvoz u Italiju je skočio sa 31,7 milijardi evra na 57,5 milijardi.

Potez italijanske premijerke povučen je uoči današnjeg sastanka između predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i kineskog predsednika Si Đinpinga.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    7. decembar 2023 | 19:01

    A DALI JE TO PAMETNO OSETICE ITALIJANI !!!! SLEPO SLUSATI DEMENTNOG ????!!!????

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>