• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Sigurno snabdevanje će biti imperativ": Energetska kriza nameće nova pravila igre

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Strukturne reforme energetskog sektora i Elektroprivrede Srbije je opcija koja je pred nama", istakao je Živković

  • 0
sijalica, struja, štednja Foto: Ilustracija/Shutterstock

"Dešava se jedno novo energetsko tržište, gde mi svoju energetsku budućnost moramo da nađemo u nekim drugim pravilima i strategiji", istakao je v.d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković u okviru panela "Energetska infrastruktura, investicije, inovacije, zelena tranzicija".

On je na drugom danu "Look up" konferencije na Kopaoniku istakao da će proces sigurnog snabdevanja biti imperativ.

-  Strukturne reforme energetskog sektora i Elektroprivrede Srbije je opcija koja je pred nama i opcija sa kojom smo svesni da moramo da se součimo. Energetska kriza je zaista nametnula neka nova pravila igre. Od cene električne energije, do nekih obnovljivih izvora do participiranja svih energetskih kompanija na neki drugi način - pojašnjava Živković i ističe da je EPS trenutno u fazi sagledavanja finansijskih i strateških pravaca razvoja i strukturnih reformi koji će to sa sobom poneti.

- Svesni smo da sa sobom to donosi možda i teške odluke koje treba danas planirati da bi bile moguće da se sprovedu u periodu od 5,6, 7 godina. A prvenstveno s tim i posledica dekarbonizacije, tranzicije, imajući u vidu u dobroj meri proizvode koji su dominantno oslanjaju na ugalj i termo sektor i opcije koje mogu da se ponude u toj fer tranziciji svim zaposlenima i onima koji će uslovno rečeno trpeti posledice te tranzicije. 

Zaista smo se součili sa tim problemom, svesni da postoji, i verujemo da ćemo do maja imati rezultat - zaključuje Živković.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>