• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako je desna ruka Vorena Bafeta govorila o Masku: "Mi ne želimo toliki neuspeh"

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Mask voli da preuzme nemoguć posao, da ga radi i rizikuje", pričao je Čarli Manger

  • 1
Charlie Munger Čarli Manger / Foto: Profimedia/AFP

Nakon smrti Čarlija Mangera, svet investicija, posebno u Kini, razmišlja o njegovom nasleđu. Li Lu, "kineski Voren Bafet", smatrao je Mangera  „prosvetljenim mudracem“, upoređujući ga sa istorijskim ličnostima mudrosti i vrline. Poštovanje koje je Manger stekao u Kini naglašava njegov globalni uticaj.

Izvršni direktor kompanije Tesla Inc. Ilon Mask možda ne deli isto mišljenje.

Multinacionalni konlomerat Berkšir Hatavej na čijem čelu su bili Voren Bafet i Čarli Munger godinama nije podržavao visokorizičnu poslovnu taktiku kokju je primenjivao Mask, naročito prilikom proizvodnje električnih automobila, navodi Yahoo.

Tek u maju 2023, na godišnjem sastanku glavnih akcionara i rukovodstva, Manger je priznao Maskov uspeh sa kompanijom Tesla, ali i naglasio da su rizični poduhvati - nepotrebni:

Ilon Mask Tesla Foto: kovop / Shutterstock.com

"Mask voli da preuzme nemoguć posao, da ga radi i rizikuje. Mi smo drugačiji. Voren (Bafet, op. aut.) i ja tražimo lake poslove koje možemo lako da sprovedemo. Imamo potpuno drugačiji pristup životu i poslu. Ne želimo toliki neuspeh", rekao je Manger.

"Mask se više prepoznaje kao kreator, kao graditelj poslovanja, nego kao investitor", objasnio je tada čovek koji je decenijama bio desna ruka Vorena Bafeta.

Manger, koji je u početku sumnjao da kompanija za proizvodnju električnih automobila Tesla ima budućnost, kasnije je priznao njen značajan utica na američku automobilsku industriju. To nije poljuljalo njegovu odluku da se povuče iz poslovanja kineskog proizvođača električnih automobila BID Co. Ltd.

"Ono što je kompanija Tesla postigla je malo čudo", rekao je Manger komentarišući avanturistički pristup južnoafričkog milijardera Ilona Maka poslovanju i kreacijama Tesle.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • đorđe

    8. decembar 2023 | 14:50

    kao iskusnom čoveku jasno mu je da el auto pretstavlja financijsku i tehničku prevaru pa ne želi u tome da učestvuje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>