• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rekonstrukcija Stare pošte počinje u januaru: Pogledajte kako će izgledati nakon radova

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zgrada će nakon rekonstrukcije služiti kao Kulturni centar

  • 0
stara pošta, rekonstrukcija, stara pošta u savskoj Foto: Belgrade Waterfront/Promo

Rekonstrukcija Stare pošte na Savskom trgu počeće u januaru, dok će zgrada nakon završetka radova služiti kao Kulturni centar, prevashodno namenjen najmlađima.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju kompanije Belgrade Waterfront, koja radi na obnovi zgrade, idejnim rešenjem za rekonstrukciju zdanja na Savskom trgu predviđeno je uklanjanje postojećeg objekta, na čijem mestu će biti sagrađena zgrada sa fasadom obnovljenom prema originalnim Korunovićevim crtežima.

"To znači da će Beogradu biti vraćeno jedno od najlepših predratnih zdanja i to u njegovim prvobitnim gabaritima i sa impresivnom originalnom dekorativnom fasadom. Uz pomoć arhivske dokumentacije i autentičnih fotografija rekonstruisani su čak i detalji kojih nije bilo na crtežima", dodaje se u saopštenju.

Zadržava status javne svojine

U zgradi nekadašnje Pošte biće smeštena pozorišna scena, interaktivni dečiji muzej, gde će se održavati i radionice i umetničke škole za najmlađe.

- Glavni ulaz biće okrenut ka Savskom trgu, dok će se duža fasada sa dva sporedna ulaza pružati duž Savske ulice. I objekat i parcela na kojoj se nalazi zadržaće status javne svojine - dodaje se u saopštenju.

Teško oštećena tokom Drugog svetskog rata

Zgrada Stare pošte podignuta je 1929. godine u autentičnom savremenom srpsko-vizantijskom stilu, čiji je začetnik bio upravo veliki Momir Korunović, poznat i kao „srpski Gaudi“.

- Nažalost, teško je oštećena prilikom savezničkog bombardovanja tokom Drugog svetskog rata. Po oslobođenju Beograda, tri godine kasnije, Korunovićevo zdanje je restaurirano u preovlađujućem stilu socrealizma, pa je tako zgrada nekada raskošne lepote, s autentičnom fasadom koju krase ornamentalni, dekorativni elementi sa motivima secesije i ekspresionizma, „ogoljena“, zaravnjena, skraćena i svedena na današnji izgled koji ni po čemu ne podseća na svog prethodnika - zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>