• 23
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Interkonektor Srbija - Bugarska pušten u rad: "Mi danas menjamo energetsku mapu Evrope"

Ekipa Biznisa
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbija će iz Azerbejdžana moći da dobija i do milijardu kubika gasa, nakon 2026. godine

  • 23
Niš Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Nišu sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim. Posle radnog doručka, Vučić i Radev su obišli kontrolnu sobu gasne stanice u Nišu, a potom su, zajedno sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, prisustvovali ceremoniji obeležavanja puštanja u rad Gasnog interkonektora Srbija - Bugarska.

Završetkom radova na gasovodu do Bugarske omogućiće se sigurnije i stabilnije snabdevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana, a izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci.

Srbija će iz Azerbejdžana moći da dobija i do milijardu kubika gasa, nakon 2026. godine.

- Ja ću danas, zbog poštovanja pravila pred izbore, zamoliti ministarku Đedović Handanović da vam se obrati, jer ona nije u stranci niti na listi kandidata za izbore - rekao je Vučić danas u Nišu.

Dubravka Đedović Handanović je rekla da je Srbija uspela da se poveže sa svim stranama/granicama, i da je ovaj projekat važan za naše pozicioniranje i snabdevanje gasom, kao i za dalju gasifikaciju južnog dela Srbije.

- Ovaj gasovod će nam omogućiti i povezivanje na LNG terminal u Grčkoj - rekla je ona i dodala da izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom, koja će danas biti puštena u rad, važna i za građane i privredu. Kako kaže, zahvaljujući gasnoj interkonekciji, i Niš dobiti dodatne količine gasa.

Istakla je da će ovim puštanjem u rad Gasnog interkonektora Srbija - Bugarska, biti obezbeđene nove količine gasa već ove grejne sezone.

Ukupna dužina dvosmernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine, pri čemu je ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska 85,5 miliona evra.

Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Đedović Handanović se i danas zahvalila EU na podršci.

Alijev je rekao da je prošle godine bio u zvaničnoj poseti Srbiji, te da je Vučić mesec dana nakon toga bio u Azerbejdžanu, što kako kaže, "govori o brzom razvoju saradnje ove dve zemlje".

Niš Aleksandar Vučić i Rumen Radev Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Uveren sam da će ovaj interkonektor doprineti industrijskom razvoju Srbije - dodao je. Istakao je da je Azerbejdžan i sa Bugarskom vezan strateškim partnerstvom.

Azerbejdžan će do 2027. udvostručiti svoj izvoz gasa u Evropu, rekao je danas Alijev, s fokusom na više od 8 milijardi kubnih metara koji su izvezeni do sada, i sa ciljem da se ove godine postigne cilj od 12 milijardi kubnih metara, što je - navodi se - 50% ukupnog izvoza ove zemlje.

Istaknuto je i da se odnos Azerbejdžana i EU razvija dobro. Alijev je dalje dodao da je njegova zemlja posvećena i obnovljivim izvorima energije.

Niš Aleksandar Vučić i Rumen Radev Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Bugarski predsednik je rekao da je ovaj interkontektor simbol rastućih tehnoloških kapaciteta, te uspeh plodonosne saradnje ove tri države, i izraz zajedničke volje za napretkom u energetici.

- Kroz Srbiju, mi dolazimo do Evrope - rekao je Radev, i dodao: "Mi danas menjamo energetsku mapu Evrope, ovaj interkontektor je preduslov za diversifikaciju".

Bugarska je, zahvaljujući ovom interkontektoru, počela da dobija gas iz Azerbejdžana. Iako je ugovor između dve zemlje star godinama unazad, Bugarska nije uspevala da dobije azerbejdžanski gas.

- Danas smo dokazali da samo zajedno možemo da ostvarimo ekonomski uspeh, i još jedna važna stvar: ne samo da obezbeđujemo gas svako za svoje potrebe, već možemo zajedno da delimo gas i prodajemo ga trećim stranama - naveo je Rumen Radev i takođe se zahvalio Evropskoj uniji na podršci.

Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji, rekao je danas u Nišu da ova infrastruktura ima strateški značaj i za Srbiju i za EU, i dodao da "idemo snažno ka dekarbonizaciji".

- Povezujemo Srbiju sa EU, gledamo da eliminišemo ugalj, idemo ka prirodnom gasu, i nastojimo da okončamo punu zavisnost od ruskog gasa - naveo je Žiofre.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danka

    10. decembar 2023 | 10:11

    Права ствар, овим интерпројектором Србија бива још сигурнија у погледу снабдевања гасом.

  • Joca

    10. decembar 2023 | 11:36

    Srbija je sve jača u pogledu energetske efikasnosti.

  • Mila

    10. decembar 2023 | 11:42

    Jos jedan dokaz da Vucic radi sve sto moze kako bi unaoredio nase zivotne standarde! Ovo je sjajno!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>