• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvati imaju veliki problem zbog vesti iz Nemačke: "Ovo je možda najozbiljnija kriza u industriji ikada"

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, rast robnog izvoza, pa tako i proizvoda od drveta, bio je glavni faktor privrednog rasta

  • 0
Čovek dokument papir otkaz Foto: Shutterstock

Hrvatski drvnoprerađivački sektor trenutno prolazi kroz teške izazove, usled naglog pada narudžbina na evropskom tržištu, podstaknutih recesijom koja je zahvatila sektor izvoza, s naglaskom na Nemačku. Tamo su, naime, hrvatski parketi i nameštaj - popularan izbor pri gradnji, ali je gradnja stala.

Zbog pada narudžbina iz Nemačke, trećina domaćih drvnoprerađivačkih firmi već je krenula da otpušta radnike. Inače, u hrvatskoj drvnoj industriji radi oko 18.000 radnika, piše Večernji list.

Ukoliko ne dođe do naglog preokreta na tržištu - već na proleće će taj broj radnika biti osetno manji.

Filip Galeković, vlasnik jedne od drvnoprerađivačkih firmi, ističe da njegova firma beleži pad narudžbina od preko 50 posto. Takvih problema je svestan i Hrvoje Stojić, glavni ekonomista Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP), koji naglašava ozbiljnost situacije.

- Kada pogledamo nemačku istoriju poslednjih pedeset godina, ovo je, zapravo, možda najozbiljnija kriza u njihovojgrađevinskoj industriji - kaže Stojić.

Od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, rast robnog izvoza, pa tako i proizvoda od drveta, bio je glavni faktor privrednog rasta. Ali, više nije tako.

- U strukturi BDP-a, udeo robnog izvoza je pao za 20,4 posto. Dakle, to je jedan realan znak za oprez - rekla je glavna direktorka HUP-a, Irena Veber, za Dnevnik Nove TV.

Večernji list dodaje da je u Hrvatskoj svaka treća firma već smanjila broj zaposlenih, kako pad prihoda ne bi ugrozio poslovanje, a neke su otpustile i do 20 posto radnika.

- Zapošljavamo na Baniji 120 ljudi i sad, zapravo, postaje neizvesna sudbina firme, pogotovo što na Baniji u krugu od 50 do 60 kilometara jedini zapošljavamo. Veoma je neizvesna situacija - kaže Filip Galeković.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>