• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je i kubanska kafa relikt Hladnog rata? Lavazza je vraća u život: "Isplativije je od uzgoja krava"

B. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Inflacija na Kubi trenutno iznosi neverovatnih 45 odsto, oživljavanje kafe bi moglo podstaći ekonomski rast ubuduće

  • 0
Lavazza Foto: Shutterstock

Kuba doslovno dočarava sve one slike tompusa, klasičnih američkih automobila, revolucije, ruma i Fidela Kastra, a ono po čemu je karipsko ostrvo manje poznato jeste kafa. Naravno, kada kažemo "manje poznato", ne mislimo da svet ne zna za kubansku kafu, već da je ona pomalo u senci u odnosu na sve prethodno navedeno.

Kuba je, inače, nekada bila jedan od najvećih svetskih proizvođača, ali je uzgoj kafe opao otkako je tadašnji američki predsednik Džon Kenedi uveo ekonomski embargo na Kastrov prosovjetski režim početkom 1962. godine.

Ipak, postoje naznake da bi kubanska kafa mogla da oživi.

Mnogi britanski ljubitelji jutarnje kafe uskoro će imati priliku da sami procene da li kubanski proizvod i dalje ima čuvene arome čokolade i orašastih plodova, upotpunjene prizvukom duvana, zbog čega je stekao reputaciju "svetske klase", pre uvođenja embarga.

Kako piše Dejli mejl, italijanski gigant u industriji kafe, Lavazza, upravo je sklopio ugovor sa kompanijama Sainsbury's i Waitrose da prvi put ikada donese kubansku kafu na tržište Velike Britanije. Brend će biti dostupan pod oznakom Tierra.

To je deo šireg plana da se pokrene kubanski sektor kafe koji je, pod embargom, praktično nestao, a proizvodio je 50.000 tona kafe godišnje - na svom vrhuncu 1950-ih. Aktuelna godišnja ukupna proizvodnja iznosi samo 8.000 tona. Dakle, jasno je da oštre američke sankcije nastavljaju da nanose ogroman danak svim aspektima ekonomskog života na Kubi, čineći je "reliktom Hladnog rata", koji je naizgled "zamrznut" u vremenu.

Naime, Kuba većinu hrane i goriva koje troši - uvozi, a nestanci struje su uobičajeni, dok ekonomija posrće. Inflacija trenutno iznosi neverovatnih 45 odsto, a valuta je u slobodnom padu. Ni turisti, kojih inače svake sezone ima mnogo, od perioda pandemije više nisu tako brojni, što je Kubu lišilo "upliva" strane valute i potrošačke moći.

Da li je kafa "kec u rukavu"?

Oživljavanje industrije kafe bio bi važan korak za Kubu, pošto je ona jedna od roba kojima se na svetu najviše trguje. Cilj je da se kafa bere na planinama Sijera Maestra, na istoku Kube. Upravo iz ovog gustog, šumovitog područja, Kastro i njegovi revolucionari su pokrenuli seriju gerilskih napada na vladu zemlje, a vojni diktator Fulgensio Batista je konačno svrgnut 1959. godine. Pošto američke sankcije otežavaju poslovanje tamo, Lavazza već nekoliko godina radi na pokretanju industrije, kroz svoju dobrotvornu fondaciju u ovom regionu.

Kuba Havana Saratoga Hotel Havana / Foto: Shutterstock

Ogromne subvencije kubanske vlade za sadnju kafe u šumama takođe podstiču napore. Lavazza je u proteklom periodu bila angažovanja podučavanjem poljoprivrednih tehnika i marketingom za oko 170 farmera u ovoj oblasti, u kampanji za oživljavanje industrije uzgoja kafe, navodi dalje Dejli mejl.

Rafael Antonio Infante, poznat kao Toni, jedan je od farmera koji rade sa Lavazza-om. Ovaj Kubanac je nekada uzgajao stoku, ali je trećinu svoje farme pretvorio u uzgoj organske, ručno brane kafe, i sada traži proširenje. Zašto?

- Zato što je tržište bezbedno, a kafa je isplativija od krava - kaže Toni kroz osmeh.

Inače, fondacija italijanske kompanije, koja posluje u 20 zemalja na tri kontinenta na poboljšanju prinosa kafe, preuzela je vodeću ulogu u ovom procesu nakon partnerstva sa Oxfam-om na Kubi 2018. Oxfam je kasnije zatvorio sve svoje kancelarije na Karibima, kako bi srezao troškove.

Iz Lavazza-e poručuju da će sav prihod ostvaren od izvoza kubanske kafe biti reinvestiran u 20-godišnji projekat, te da će povratak kubanske kafe biti nešto duži, a rast industrije usporen sve dok postoje sankcije. Inače, Velika Britanija je prošlog meseca bila jedna od 187 zemalja koje su podržale rezoluciju Ujedinjenih nacija o ukidanju blokade Kube.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>