• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kolika bi mogla biti inflacija do kraja 2026. godine? Ovo je cilj Narodne banke Srbije

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osnovni instrument monetarne politike ostaje referentna kamatna stopa

  • 0
Banka, šalter, novčanik, novac, pare Foto-montaža: Shutterstock, A. Nalbantjan

Cilj Programa monetarne politike Narodne banke Srbije (NBS) je da do kraja 2026. godišnja inflacija bude u visini od tri odsto, uz dozvoljena odstupanja od plus, minus 1,5 procentnih poena, objavljeno je u Službenom glasniku.

Kako je navedeno u Programu monetarne politike NBS u 2024. godini, centralna banka će nastojati da utvrđeni cilj za inflaciju ostvari korišćenjem instrumenata koji su joj na raspolaganju, a u okviru režima inflacionog targetiranja, kao monetarne strategije koju primenjuje od početka 2009. godine.

Memorandum centralne banke Srbije o ciljanim stopama inflacije do 2026. godine, koje su utvrđene u saradnji sa Vladom Srbije, usvojen je na sednici Izvršnog odbora te finansijske institucije 7. decembra. Naglašava se da očuvanjem cenovne stabilnosti u srednjem roku, NBS doprinosi daljem unapređenju poslovnog i investicionog okruženja, a time i rastu zaposlenosti, jačanju konkurentnosti privrede i povećanju standarda građana Srbije.

Pored toga, niska i stabilna inflacija u srednjem roku doprinosi i većoj upotrebi dinara u domaćem finansijskom sistemu, a time i povećanju efikasnosti monetarne politike, saopšteno je.

"Pri donošenju odluka o monetarnoj politici, NBS će procenjivati prirodu i jačinu inflatornih pritisaka iz domaćeg i međunarodnog okruženja i u skladu s tim zadržaće potrebnu fleksibilnost monetarne politike u pogledu stepena reakcije i korišćenja instrumenata, kako bi obezbedila efikasno funkcionisanje transmisionog mehanizma i cenovnu stabilnost u srednjem roku, istovremeno doprinoseći ukupnoj makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti".

Ističe se i da osnovni instrument monetarne politike ostaje referentna kamatna stopa, koja predstavlja najvišu kamatnu stopu po kojoj NBS može da povlači likvidnost putem glavnih operacija na otvorenom tržištu.

"NBS i politikom obavezne rezerve doprinosi regulisanju nivoa likvidnosti u bankarskom sektoru. Takođe, obavezna rezerva koristiće se i kao prudencijalni instrument kojim se stimuliše veće korišćenje dinarskih i dugoročnijih izvora finansiranja u finansijskom sistemu", navodi se dokumentu i dodaje da će centralna banka nastaviti da sprovodi i režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa, te da će intervencije na međubankarskom deviznom tržištu sprovoditi sa ciljem ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru.

Važan element otpornosti domaće ekonomije na neizvesnosti iz spoljnog okruženja i stub odbrane od eksternih rizika, kako se navodi u programu, predstavljaju i devizne rezerve zemlje, koje se prema svim međunarodnim parametrima nalaze na adekvatnom nivou.

Dodaje se da će NBS zadržati i sistematski pristup i nastaviti sa sprovođenjem aktivnosti usmerenih na smanjenje postojećih i sprečavanje nastanka novih problematičnih kredita, jer njihov nizak i održiv nivo doprinosi efikasnosti monetarne politike i daljem rastu kreditne aktivnosti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>