• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američko tržište rada se oporavlja: U novembru 199.000 novih poslova, najviše u zdravstvu i administraciji

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stopa nezaposlenosti pala sa 3,9 na 3,7 odsto

  • 0
hitna pomoć Foto: Shutterstock

Američka ekonomija je zabeležila još jedan solidan mesec na tržištu rada. Broj radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama porastao je za 199.000, dok je stopa nezaposlenosti pala sa 3,9 na 3,7 odsto.

Ovo su podaci koje je u petak objavio američki Biro za statistiku rada.

- Ekonomija u SAD još uvek napreduje - izjavila je Džejn Outs, predsednica neprofitne organizacije Vorking nejšn koja se bavi profesionalnom edukacijom i prekvalifikacijama, nekadašnja službenica Ministarstva rada.

Ovakav razvoj situacije premašio je očekivanja ekonomista, koji su očekivali da će u novembru biti "dodato" 180.000 radnih mesta, sa stopom nezaposlenosti koja bi se zadržala na oktobarskom nivou od 3,9 odsto, javlja Fajnenšel Tajms.

Najveće povećanje broja radnih mesta zabeleženo je tokom novembra u sistemu zdravstva (93.200) i državnoj administraciji (49.000). I u automobilskoj industriji došlo je do povećanja broja radnih mesta za čak 30.000.

Ako se čitavom broju doda 17.200 radnih mesta u filmskoj industriji - nakon okončanja štrajka Udruženja filmskih glumaca koji su se pobunili protiv uslova koje su nudile produkcijske kuće, kao i manja povećanja u drugim industrijskim granama - dolazi se do ukupne sume od 199.000 novih radnih mesta, prenosi CNN.

Biro za statistiku rada registrovao je i da je sa tržišta rada zbog raznih sporova odsutna 61.000 radnika, što je drastično smanjenje u odnosu na 96.000 u oktobru.

U nekim industrijskim granama zabeležen je i pad broja zaposlenih: u sektoru trgovine na malo "nestalo" je 38.400 radnih mesta, dok je u uslužnim i zanatskim delatnostima zabeležen pad od 13.600 radnih mesta, navodi Fox News. Razlog za pad broja zaposlenih u maloprodaji (i trgovinskim lancima) leži u sve široj primeni tehnologije i onlajn trgovine.

Ovo je treći mesec u kom značajno raste broj zaposlenih u SAD: U septembru je do posla došlo 262.000 radnika, u oktobru je otvoreno 150.000 novih radnih mesta. Kontinuirani porast potražnje za radnom snagom doprineo je novom rastu ekonomije i porastu potrošnje, ali zvaničnici Federalnih rezervi smatraju da će smanjenju inflacije doprineti sporija potražnja i sporiji rast plata, potseća CNN.

Trenutna stopa porasta broja radnih mesta znatno je iznad neutralne stope, koja je potrebna da bi se ekonomija održala stabilnom i da se ne bi izlagala mogućim naglim lomovima:

- S obzirom na dugoročne demografske promene i strukturnu transformaciju američke privrede da bi se stopa zaposlenosti održala stabilnom, potrebno je otvoriti samo 75.000 radnih mesta mesečno, za razliku od otprilike 200.000 koliko je bilo pre nešto više od jedne decenije - izjavio je Džozef Brusuelas, direktor i glavni ekonomista RSM US - američke vodeće revizorske, poreske i konsultantske firme.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>