• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvoreno međunarodno pristanište u Šapcu: Investicija vredna oko 500.000 evra

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nova šansa za razvoj turizma i privrede", istakao je ministar

  • 0
goran vesić Foto: Predrag Mitić

U Šapcu je danas svečano otvoreno međunarodno putničko pristanište na reci Savi, u prisustvu ministra građevinarstva Gorana Vesića, koji je istakao da je taj grad, pored drumskog autoputa, dobio i vodeni autoput.

Pristan za brodove i buduću rečnu vezu sa Sremskom Mitrovicom i Beogradom finansiran je sredstvima Republike Srbije, a projekat je vredan 63,5 miliona dinara.

Vesić je istakao na otvaranju da će to pristanište doneti Šapcu više koristi nego što je koštala investicija u vrednosti oko 500.000 evra.

- To znači na hiljade stranih turista, ali, kako je naglasio i šansu da mnogi ljudi žive od turizma, ali i da se razvijaju ne samo velike fabrike već i mali lokalni biznisi koji će omogućavati ljudima da dobro žive od svog rada - naveo je ministar.

Čestitajući Šapčanima na novoj saobraćajnoj vezi, Vesić je istakao da je ovom investicijom Šabac dobio, pored nedavno otvorenog drumskog, i vodni autoput koji će omogućiti da preko reke Save bude povezan i sa drugim delovima Srbije, kao i da je to još jedan korak ka tome da Šabac postane dobro mesto za život svih građana.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović istakao je da to deseto po redu međunarodno putničko pristanište otvoreno u našoj zemlji i dodao da Srbija danas po broju putničkih pristaništa predstavlja drugu zemlju u jugoistočnoj Evropi, posle Austrije, a da je po broju putnika na kruzerima treća zemlja u Dunavskom regionu.

On je podsetio da su ovaj objekat projektovale i izgradile srpske firme.

Projekat je finansiran je iz sopstvenih sredstava, što dokazuje da naša zemlja ni za čim ne zaostaje od Evropske unije, rečeno je na otvaranju.

Perović je dodao smo u nekim stvarima čak i bolji.

Podsetio je da naša zemlja ima veliki nautički potencijal, dve međunarodne reke i više od 1.000 kilometara međunarodnih puteva.

Vlada Srbije, prepoznajući značaj te vrste turizma i saobraćaja, uložila je oko 4,5 milona u kruzing, a ubrajajući i marinu u Golubcu, negde oko 10 milona, što su značajna ulaganja, kazao je Perović.

Šabac predstavlja značajnu tačku na projektu "Zaplovi Srbijom", a ovaj objekat za grad znači dolazak stranih turista kruzerima, a za građane mogućnost da se razvija linijski saobraćaj prema Sremskoj Mitrovići i od ovog grada prema Šapcu.

Predsednik Privremenog organa grada Šapca Aleksandar Pajić je rekao na otvaranju da je danas grad Šabac ušao u A klasu na mapi nautike Republike Srbije i našao se na mapi “Zaplovi Srbijom”.

Dodao je da je time omogućeno Šapcu da sa velikim lučkim gradovima bude rame uz rame.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>