• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tabaković potpisala Memorandum o razumevanju sa guvernerom Narodne banke Kine

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tiče se uspostavljanja klirinškog aranžmana i određivanju klirinške banke u Srbiji za kineske juane

  • 0
kineski juan Foto: Freepik

Guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković i guverner Narodne banke Kine, Pan Gongsheng, potpisali su Memorandum o razumevanju o uspostavljanju klirinškog aranžmana i određivanju klirinške banke u Srbiji za kineske juane.

"Memorandumom o razumevanju regulisana je intenzivna saradnja između dve centralne banke u vezi sa obavljanjem transakcija u kineskim juanima od strane banaka u Srbiji", navodi se u zvaničnom saopštenju banke.

Kako se dalje navodi, uspostavljanjem klirinškog aranžmana u Srbiji promovisaće se obavljanje prekograničnih transakcija u kineskim juanima od strane preduzeća i finansijskih institucija u Kini i Srbiji, i dodatno će se olakšati trgovina i investicije.

Guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da su temelji ekonomske saradnje Kine i Srbije postavljeni pre jedne decenije. I današnji događaj jeste još jedan korak na unapređenju kinesko-srpske saradnje u oblasti finansijskih usluga, kojim stvaramo uslove za unapređenje poravnanja i promovisanje

transakcija u kineskim juanima.

- Kao institucija koja budno prati potrebe domaće ekonomije i tržišta i stvara podsticajne uslove za efikasno poslovanje privrede, Narodna banka Srbije je još u januaru 2015. godine uključila kineski juan na listu valuta kojima može da se trguje na domaćem deviznom tržištu. Snažan rast trgovine između naših zemalja, kao i visoki prilivi investicija, dodatno povećavaju potrebe učesnika za kineskim juanima na srpskom tržištu finansijskih usluga - rekla je guverner.

"Potpisivanje Memoranduma o razumevanju predstavlja i potvrdu posvećenosti nastavku bilateralne saradnje dve centralne banke i daljem razvoju strateškog partnerstva Kine i Srbije", zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>