• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nastavak revitalizacija hidroelektrana EPS: Obnova donosi novu snagu i energiju

A. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sledi potpuna zamena opreme, a cilj je produženje radnog veka elektrane

  • 0
HE Đerdap II Foto: Promo/ EPS

Posle završetka kompletne revitalizacije naše najveće hidroelektrane "Đerdap 1", "Elektroprivreda Srbije" nastavlja se revitalizacije u hidro sektoru i u narednom periodu,. Najznačajniji planirani projekti su modernizacija "Vlasinskih hidroelektrana", HE "Bistrica", "Potpeć" i "Đerdap 2".

Usvajanje idejnog projekta za revitalizaciju HE "Đerdap 2" je u toku, a izrada tenderske dokumentacije je naredni korak. Objavljivanje tendera očekuje se sredinom 2024. godine, a investicija je procenjena na 213 miliona evra.

Projekat revitalizacije HE "Đerdap 2" podrazumeva kompletnu zamenu kapitalne i pomoćne opreme elektrane. Projektovani tehnički benefiti revitalizacije su novi eksploatacioni ciklus HE, povećanje stepena korisnosti agregata za 2 odsto, povećanje instalisane snage agregata na oko 330 MW. Cilj je povećanje proizvodnje za oko 9,2 odsto, sa 1.600 GWh na 1.745 GWh, kao i unapređenje pouzdanosti opreme.

​HE "Đerdap 2" je druga zajednička srpsko-rumunska hidroelektrana na Dunavu. Izgrađena je na 863. km Dunava od ušća u Crno more na profilu Kusjak-Ostrovul Mare. Kao i HE "Đerdap 1" i ovaj sistem je kompleksan i višenamenski hidrotehnički objekat. Sastoji se od elektrane, dve dodate elektrane, dve prelivne brane i dve brodske prevodnice. Svakoj strani, srpskoj i rumunskoj, pripada po jedan od tih objekata. Osnovna elektrana, kao građevinska celina, podeljena je na dva jednaka dela, tako da svaka strana nesmetano održava i eksploatiše svoj deo sistema. U osnovnu i dodatnu elektranu ugrađeno je 10 horizontalnih cevnih agregata, ukupne instalisane snage 270 MW.

I HE "Đerdap 2" iako radi sa devet agregata (A7 u remontu) koji su sazreli za revitalizaciju radi kao u najboljim godinama. Već je ispunjen godišnji plan proizvodnje i svi su izgledi da će ova godina biti najbolja proizvodna godina u istoriji elektrane.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>