• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Radnicima Pošte isplaćena jednokratna pomoć": Održan sastanak ministra Jovanovića i Zorana Đorđevića

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sastanak je održan radi praćenja realizacije Sporazuma koji je potpisala predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sa sindikatima i rukovodstvom ovog preduzeća

  • 2
mihailo jovanović, zoran đorđević Foto: Vuk Branković

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović sastao se danas sa v.d. direktora JP „Pošta Srbije“, Zoranom Đorđevićem i poslovodstvom ovog preduzeća, predsednikom Nadzornog odbora JP „Pošta Srbije“ Borišom Šarencem, predstavnicima dva reprezentativna sindikata, Sindikat PTT Srbije i Sindikat Radnik i predstavnicima nereprezentativnog sindikata, Sindikat Nezavisnost.

Sastanak je održan radi praćenja realizacije Sporazuma koji je potpisala predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sa sindikatima i rukovodstvom ovog preduzeća, navodi se u zvaničnom saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je tema sastanka bila i realizacija plana prijema na neodređeno i određeno za radnike u tehnologiji, kao i realizacija plana eliminisanja ostataka pošiljaka u RPLC Beograd i Novi Sad.

"U skladu sa Sporazumom, svim radnicima, izuzev rukovodstva, isplaćena je jednokratna pomoć u iznosu od dvadeset hiljada dinara 23. i 24. novembra", stoji dalje u saopštenju.

Dodatno zapošljavanje

Kako se navodi u saopštenju, vladina Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje je 28. novembra dala saglasnost JP „Pošta Srbije“ za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za ukupno 232 izvršioca, a v.d. direktora je, do sada zaključno sa 6. decembrom, doneo odluku za prijem 223 zaposlenih na neodređeno.

"Do 15. decembra rukovodstvo ovog preduzeća izaći će sa zahtevom za dodatno zapošljavanje na određeno za zaposlene u tehnologiji i ovaj zahtev će proslediti resornom Ministarstvu.

Takođe, Aneksom kolektivnog ugovora za JP „Pošta Srbije“ potpisanim 4. decembra definisano je povećanje plata svim zaposlenima u tehnologiji u iznosu od 10 odsto od 1. novembra ove godine, te će isplata prve uvećane zarade biti 15. decembra", dodaje se i stoji da će dodatno povećanje plata za radnike u tehnologiji biti 1. januara 2024. godine i iznosiće 10 odsto.

"Što čini kumulativno povećanje plate u iznosu od 21 odsto u odnosu na zarade u tehnologiji pre 1. novembra".

Takođe, uvećanje plata svim zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, biće 10 odsto, počevši od 1. januara 2024. godine.

"Da bi ova uvećanja od 1. januara 2024. godine bila realizovana, rukovodstvo preduzeća će inicirati potpisivanje novog Aneksa kolektivnog ugovora do kraja 2023. godine.

Za zaposlene koji su prekinuli obustavu rada, umanjeni putni troškovi i umanjena zarada za dane koji su proveli u obustavi rada biće isplaćeni sa sledećim obračunom putnih troškova i zarade 12. decembra, odnosno 15. decembra ove godine

Najzad, po pitanju realizacija plana eliminisanja ostataka pošiljaka u RPLC Beograd rukovodstvo preduzeća je preduzelo sve mere kako bi ostatak međunarodnih prajm pošiljaka bio eliminisan za dva dana, a ostatak običnih pismonosnih pošiljaka za najviše 10 dana", zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Video: Pošta potpisala sporazuma sa sindikatima JP Pošta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    12. decembar 2023 | 11:42

    Plata sa ovim povecanjem koje ces mozda imati ugovorom o radu je ona sto je trebalo biti pre 7 godina....a neko ti pojeo 7godinax10.000 mesecno i.....nikom nista. I dalje ispod proseka i to debelo.... Akontacija menadzmenta ko tvoja cela plata i jos....

  • Realno

    13. decembar 2023 | 12:48

    Razumem da se da radnicima koji su radili, ovim štrajkačima dajete i platu i pomoć a nedeljama nisu radili, šta im još treba? Možda da neko radi umesto njih a oni da primaju plate...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>