• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bugarska ukida takse na tranzit ruskog gasa koji ide ka Srbiji i Mađarskoj

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pitanju su takse koje su na snazi od polovine oktobra

  • 1
cene gasa, gas, gas cene Foto: Shutterstock.com

Vlada Bugarske obustaviće takse na tranzit ruskog gasa koji prolazi kroz tu zemlju ka Srbiji i Mađarskoj, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

U pitanju su takse koje su na snazi od polovine oktobra, a Srbija i Mađarska koje dobijaju gas tranzitnim gasovodom iz Bugarske su osudile ovaj potez, strahujući da će dodatne troškove platiti potrošači.

Srbija i Mađarska su se zbog taksi Bugarske zvanično obratile Evropskoj komisiji. Mađarska je članica EU i smatra da je uvođenje ovih taksi bilo protivno ovim evropskim pravilima, rekla je ranije ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović i istakla da imamo neke primere gde su takve odluke u prošlosti obustavljene.

- Srbija je uputila zvanično obraćanje Energetskoj zajednici u čijem radu učestvuje i Evropska komisija. Želimo da budemo sigurni da nema kršenja evropskih regulativa. Pokušaćemo da u razgovoru sa bugarskom stranom prevaziđemo ovaj izazov koji bi zasigurno imao negativne finansijske posledice na Srbiju i Mađarsku - rekla je ranije Đedović Handović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    12. decembar 2023 | 15:13

    Сјајна вест.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>