• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mirović: Izgradnja brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine“ jedna je od najvažnijih vesti za Vojvodinu

J. V.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

  • 0
Igor Mirović, Bački Breg Foto: vojvodina.gov.rs

"Izgradnja brze saobraćajnice, u dužini od 185 kilometara, koja će povezati teritorije Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Novog Bečeja i Kikinde, poznate kao "Osmeh Vojvodine" – jedna je od najvažnijih vesti za Vojvodinu minulih decenija, a zajedno sa drugim projektima i cele naše države. Ovako veliku i značajnu brzu saobraćajnicu nismo gradili još od početka 70-ih godina i izgradnje auto-puta Beograd-Subotica, koji je građen u fazama", izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u Bačkom Bregu gde su počeli radovi na izgradnji prve deonice brze saobraćajnice od granice sa Mađarskom do Srpske Crnje – graničnog prelaza sa Rumunijom.

Mirović je dodao da veruje u partnerstvo Srbije i Kine koje je dokazano mnogo puta na brojnim zajedničkim projektima, te da ćemo u roku koji je predviđen ugovorom imati realizovanu ovu investiciju.

"Juče su počeli radovi na izgradnji auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, danas na izgradnji brze saobraćajnice „Osmeh Vojvodine“. Sa ovim, ali i sa svim drugim konkretnim projektima, u narednih sedam do osam godina, videćemo potpuno novu sliku Vojvodine, a time i cele naše države“, istakao je Mirović.

goran vesić Foto: MGSI/Goran Srdanov

Mirović je dodao da je uveren da građani cele Srbije vide konkretne rezultate politike zajedništva i rada na severu naše zemlje.

„Izgradnja ove brze saobraćajnice značiće za građane Sombora, Kule, Vrbasa, Novog Bečeja, Bečeja, Kikinde, Srbobrana, ali i drugih opština koje se nalaze u široj zoni auto-puta. To će značiti nova radna mesta u budućnosti, nove industrijske zone, domaće i strane kompanije, kao i šansu za razvoj turizama“, naveo je Mirović.

Kako je Mirović dodao, to će značiti mnogo za budućnost i zajedničku borbu da ljudi ostanu u manjim mestima, da se ne sele u gradove i ne odlaze u inostranstvo, već da ovde osnuju svoje porodice.

Saobraćajnica poznata kao „Osmeh Vojvodine“ projektovana je za brzinu od 100 kilometara na sat.

Na delu trase planirane brze saobraćajnice, od Sombora do Kikinde, planirana je izgradnja 46 mostova (preko kanala i prolaza za put), 34 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 35 propusta.

goran vesić Foto: MGSI/Goran Srdanov

Na trasi brze saobraćajnice planirana je izgradnja 12 petlji: Sombor, Kljajićevo, Sivac, Crvenka, Kula, Vrbas Zapad, Vrbas Sever, Vrbas Istok, Vrbas E75, Srbobran Sever, Turija i Kikinda Istok. Planirana je izgradnja i 13 površinskih kružnih raskrsnica.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je ovo veliki dan za Srbiju i Vojvodinu, jer će ova saobraćajnica promeniti život građanima Vojvodine. Ovaj put važan je i za Mađarsku i Rumuniju.

„Politika predsednika Vučića je da se Srbija saobraćajno poveže što će omogućiti investicije, nova radna mesta i bolji životni standard“, rekao je Vesić i istakao da je plan da se radi i rekonstrukcija oko 400 kilometara pruge u Vojvodini, paralelna pruga sa brzom prugom za brzine od 120 kilometara na sat.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković izjavio je da je danas istorijski dan za sve lokalne samouprave kroz koje će proći ova saobraćajnica.

„Ovo je projekat koji će doneti mnoge benefite Somboru i drugim lokalnim samoupravama“, istakao je Ratković.

Ambasador NR Kine Li Ming izjavio je da je početak izgradnje ove saobraćajnice – događaj koji predstavlja jednu vrstu prekretnice za Republiku Srbiju.

„Kina je veoma ponosna što zajedno sa Srbijom radi na izgradnji njene infrastrukture. Današnji dan predstavlja još jedan simbol prijateljstva između Kine i Srbije“, naveo je ambasador Ming.

Događaju je prisustvovao potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević.

(Telegraf.rs)

Video: Otvorena Knjiga žalosti povodom smrti predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>