• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kreće "terapija ekonomskog šoka": Šefica MMF-a podržala Milejeve ideje, pezos će dodatno oslabiti

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Argentina je, inače, od 2019. održavala svoju valutu veštački jakom - time što je strogo kontrolisala njeno kretanje

  • 0
Havijer Milej Foto: Sebastian Hipperdinger / AFP / Profimedia

Nova vlada Argentine kaže da će oslabiti vrednost svoje valute za više od 50% u odnosu na američki dolar. To je, piše BBC, deo "terapije ekonomskog šoka" koju sprovodi novoizabrani predsednik Havijer Milej, a koji kaže da Argentina treba da reši svoju najgoru krizu u poslednjih nekoliko decenija.

Ministar ekonomije Luis Kaputo takođe je najavio duboke rezove javne potrošnje. Oni uključuju smanjenje subvencija za gorivo i transport i zamrzavanje potrošnje na neke velike vladine ugovore i oglašavanje. Kaputo je rekao da je nasledio najgore ekonomsko nasleđe u istoriji Argentine i da preduzima korake da izbegne hiperinflaciju.

"Biće nam gore nego nekoliko meseci ranije, posebno u pogledu inflacije. I to kažem zato što je, kako kaže predsednik, bolje reći neprijatnu istinu nego udobnu laž", naveo je Kaputo u televizijskom obraćanju.

Argentina se, kao što je već poznato, bori sa naglom inflacijom, pri čemu su cene porasle za oko 150% tokom prošle godine. Takođe se bori sa niskim gotovinskim rezervama i visokim državnim dugom, dok 40% stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Međunarodni monetarni fond (MMF) - kome Argentina duguje 44 milijarde dolara - nazvao je ove mere "hrabrim", i rekao da će pomoći u stvaranju ambijenta za rast privatnog sektora.

"Pozdravljam odlučne mere", kazala je šefica MMF-a, Kristalina Georgieva, navodeći da je to "važan korak ka obnavljanju stabilnosti i ponovnoj izgradnji ekonomskog potencijala zemlje".

Kaputo je rekao da će kurs biti smanjen na 800 pezosa za američki dolar, sa otprilike 391 pezosa. Argentina je, inače, od 2019. održavala svoju valutu veštački jakom - time što je strogo kontrolisala njeno kretanje.

To je dalje pomoglo da se poveća potražnja za američkim dolarom na neformalnom tržištu valuta, gde se pezos trgovao po mnogo nižoj stopi od zvaničnog nivoa. Havijer Milej, libertarijanac, položio je svoju zakletvu na novoj funkciji - u nedelju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>