• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Na Zapadu ništa novo": FED zadržao referentnu kamatu, Pauel zadovoljan

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

FED očekuje da će američka privreda ove godine porasti za 2,6 odsto

  • 0
Amerika, Američka USA zastava Foto: Shutterstock

Američka centralna banka (FED) je saopštila da je odlučila da treći put zaredom zadrži referentnu kamatnu stopu u rasponu između 5,25 i 5,5 odsto, u skladu sa očekivanja tržišta.

Ali, FED je u saopštenju nagovestio mogućnost da će u 2024. godini smanjiti referentnu kamatnu stopu za ukupno 75 baznih poena, prenosi CNBC.

"Inflacija je popustila, a nezaposlenost pritom nije značajno porasla. To su veoma dobre vesti", rekao je predsedavajući američke centralne banke, Džerom Pauel, na konferenciji za medije.

FED očekuje da će američka privreda ove godine porasti za 2,6 odsto, što je više nego što je predviđano u septembru, kada je rast bio procenjen na 2,1 odsto.

Američka centralna banka prognozira rast američke ekonomije za 1,4 odsto u 2024, dok je u septembru očekivala za nijansu veći rast od 1,5 odsto. Nezaposlenost u SAD će, prema prognozi FED-a, biti na nivou od 3,8 odsto u tekućoj godini i na nivou od 4,1 odsto u 2024. godini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>