• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako napreduju radovi na Severnoj obilaznici oko Kragujevca? "Ovo rešava 80 odsto problema"

Ekipa Biznisa
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrednost projekta je oko 286 miliona evra, a završetak radova je planiran za jul 2027. godine

  • 0
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Nebojša Raus

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas je u Kragujevcu obišao radove na izgradnji Severne obilaznice. Podsećamo, reč je o obilaznici u dužini od 22 kilometra, koja je projektovana za brzinu od 100 kilometara na čas. 

Povezaće brze saobraćanice Batočina – Kragujevac i Kragujevac – Mrčajevaci, čime će preusmeriti teretni i teški saobraćaj van centralnih gradskih zona, a ugovor o projektovanju i izvođenju radova potpisan je 25. jula 2023. godine, sa konzorcijumom čiji je nosilac Srbijaautoput d.o.o.

Vrednost projekta je oko 286 miliona evra, a završetak radova je planiran za jul 2027. godine, navodi se na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Ovo je velika stvar za Kragujevac i za Milanovac - rekao je Vučić danas, a zaposleni su dodali da je u pitanju "najveća investicija ikada".

Kako je Vučić dalje naveo, ova obilaznica će industrijski ojačati Kragujevac. "Rešava 80% problema grada, Kragujevac će imati najbolje veze sa Beogradom i Čačkom".

- Stelantis nam je najveća nada, da počne u junu, za malu "pandu". U Kragujevcu bi, onda, mogla da bude fabrika s najvećim izvoznim potencijalom, što bi značajno doprinelo našem BDP-u u drugom delu 2024. godine - naveo je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Nebojša Raus

Obilasku radova na budućoj obilaznici danas prisustvuju i ministar građevinarstva Goran Vesić, v.d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Vesić je ranije danas, u razgovoru sa građanima Batočine, rekao da je za žitelje tog kraja od velikog značaja obilaznice oko Kragujevca, koja počinje da se gradi.

- Od Batočine će biti potrebno pola sata do 'Miloša Velikog' da možete lakše ka Crnoj Gori. Važna je i pruga Beograd - Niš, koja znači da ćete do Beograda stizati za pola sata. Sve će to promeniti način života.

Proces izgradnje Severne obilaznice

Prva faza obuhvataće izgradnju obilaznice u dužini od pet kilometara, koja će se prostirati kroz katastarske opštine Cvetojevac, Jovanovac, Kragujevac IV i Novi Milanovac. Najznačajniji deo ovog projekta je izgradnja pet mostova. To uključuje most koji će premostiti saobraćajnicu Kragujevac- Batočina, most za saobraćajnu devijaciju Jovanovac, most koji će biti deo petlje Petrovac, kao i dva mosta koji će služiti kao ulazna i izlazna rampa u okviru petlje Petrovac.

Kako navodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izgradnja deonice obuhvata tri faze:

  • prva faza Petlja Jovanovac - Petlja Petrovac pet kilometara;
  • druga faza Petlja Petrovac - Petlja Gornji Milanovac 8,4 kilometara;
  • treća faza Petlja Gornji Milanovac - Petlja Dragobraća 8, 6 kilometara.

Vučić je dalje istakao da će "zbog ove obilaznice procvetati i Šumarice". Kaže i da je najveći problem u našoj zemlji, kao i u SAD, održavanje. "Mi sve to umemo da izgradimo, ali treba i da održavamo puteve, pruge, dvorane...".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>