• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU dogovorila bolju zaštitu građana u slučaju naglih promena cena struje

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tržište električne energije u EU funkcioniše po principu rangiranja dostupnih proizvođača električne energije tj. po merit-order principu

  • 0
energija Foto: Shutterstock

Evropska unija će ubuduće jače štititi potrošače od naglih promena cena električne energije, dogovoreno je danas između predstavnika država EU i Evropskog parlamenta. Osim stabilizacije cena, donesena reforma ima za cilj promovisanje širenja proizvodnje obnovljive energije u Uniji.

Dogovor je baziran na nacrtu zakona Evropske komisije, koji ima za cilj zaštitu potrošača u EU od snažno fluktuirajućih cena električne energije, poput prošlogodišnje situacije kada su cene struje skočile nakon što je Rusija smanjila izvoz goriva u EU, piše Poslovni.hr.

Novi dugoročni ugovori između vlade i proizvođača električne energije, prema kojima bi država platila ako tržišna cena padne ispod dogovorene - navode se kao glavni ciljevi ove reforme. Osim toga, cilj je da se podstakne domaća zelena i nuklearna proizvodnja energije, uz osigurane povraćaje ulaganja.

Tržište električne energije u EU funkcioniše po principu rangiranja dostupnih proizvođača električne energije tj. po merit-order principu. To znači da se dostupni izvori energije rangiraju na osnovu uzlaznog redosleda cene.

Izvori koji jeftino proizvode električnu energiju, poput vetroelektrana, prvi će biti uzeti u obzir za pokrivanje potražnje. Konačna cena, međutim, bazira se na poslednjim i najskupljim postrojenjima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>