• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crnogorski parlament izabrao novu guvernerku CBCG: Irena Radović menja Radoja Žugića

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Irena Radović je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2000. godine u oblasti međunarodne ekonomije i biznisa

  • 0

Irena Radović imenovana je u parlamentu u Podgorici za novu guvernerku Centralne banke Crne Gore (CBCG). Od 71 prisutnih poslanika i poslanica, za njen izbor glasalo je 58 poslanika Skupštine Crne Gore, dok je 13 bilo protiv.

Ranije je saopšteno da će zeleno svetlo za imenovanje Radović na poziciju guvernerke dati Demokratska Crna Gora, Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija SNP. U crnogorskim medijima se spekulisalo da Pokret Evropa sad neće podržati izbor Irene Radović na čelo najveće monetarne institucije u državi, a na glasanju su se poslanici Demokratske partije socijalista Crne Gore izjasnili protiv.

Radović je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2000. godine u oblasti međunarodne ekonomije i biznisa. Bila je ambasadorka Crne Gore u Republici Francuskoj, Kneževini Monako i Kneževini Andori od oktobra 2010. godine do februara 2015.

Odlukom Skupštine Crne Gore od 6. marta 2017. godine imenovana je za viceguvernerku Centralne banke za kontrolu bankarskog sistema, da bi Radoje Žugić, do sada guverner CBCG smenio u julu 2018. Uporedo s tim obavljala je i dužnost članice Saveta Centralne banke, potpredsednice Investicionog komiteta Centralne banke i pridružene članice nacionalnog Saveta za finansijsku stabilnost, precizirao je crnogorski poral CDM.

Za članicu Upravnog odbora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Crne Gore imenovana je u decembru 2020. godine, a za izvršnu direktoricu izabrana u januaru 2021. godine na mandat od četiri godine. U dosadašnjem svojstvu, članica je Nacionalnog saveta za konkurenciju i članica Odbora Privredne komore Crne Gore. u oktobru 2010.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je više puta izjavljivao da nije zadovoljan radom CBCG i njenog guvernera Radoja Žugića.

S druge strane, prilikom obrazlaganja svog predloga za smenu na čelu CBCG, Milatović je kazao da Radović ima profesionalno iskustvo duže od 20 godina, brojna priznanja, te da je prva žena kandidat za tu poziciju.

“Uveren sam da će njeno imenovanje značajno doprineti Centralnoj banci i njenoj ulozi u ekonomskom sektoru Crne Gore. Očekujem da efikasno radi na realizaciji ciljeva Centralne banke i očuvanja finansijskog sistema”, rekao je Milatović na konferenciji sredinom novembra koji je tada naglasio da očekuje od  Irene Radović da promoviše i štiti nezavisnost CBCG od svih uticaja, među njima i pri predlaganju viceguvernera.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>