• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Globalna potražnja za ugljem na istorijskom maksimumu

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetska potražnja za ugljem je ove godine porasla za 1,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu

  • 0
ugalj Foto: Shutterstock

Globalna potražnja za ugljem u 2023. godini je dostigla istorijski maksimum od 8,53 milijarde tona, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Svetska potražnja za ugljem je ove godine porasla za 1,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali ovaj rast prikriva velike razlike među regionima, navodi se u izveštaju na veb stranici IEA.

Potražnja za ugljem u EU i SAD bi ove godine mogla da padne za po 20 odsto međugodišnje, dok je potražnja u Indiji u istom periodu porasla za osam odsto, a u Kini za pet odsto.

Međunarodna agencija za energiju smatra da će potražnja za ugljem u svetu do 2026. godine pasti za 2,3 odsto u odnosu na ovogodišnji nivo, čak i u slučaju da države ne budu sprovodile strože ekološke mere nego dosad.

Pad potražnje za ugljem će biti podstaknut velikim proširenjem kapaciteta obnovljive energije u naredne tri godine, ističe IEA.

Kineska potražnja za ugljem predstavlja više od 50 odsto globalne potražnje, a upravo u ovoj zemlji će se značajno proširiti kapaciteti za obnovljivu energiju i time smanjiti potražnja za pomenutim energentom, zaključuje organizacija sasedištem u Parizu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>