• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danska brodarska kompanija pauzira sav saobraćaj kroz Crveno more nakon napada

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Maersk je u četvrtak saopštio da je njegovo plovilo Maersk Gibraltar gađano projektilom dok je putovalo od Salale

  • 0
Teretni brod Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Danska brodarska kompanija A.P. Moller-Maersk (MAERSKb.CO) pauziraće sve kontejnerske pošiljke kroz Crveno more do daljnjeg i poslati ih na obilaznicu oko Afrike, rekao je portparol kompanije za Rojters.

"Posle incidenta koji je skoro promašio Maersk Gibraltar juče i još jednog napada na kontejnerski brod danas, naložili smo svim brodovima kompanije Maersk u oblasti koja treba da prođu kroz moreuz Bab al-Mandab da pauziraju svoje putovanje do daljnjeg", navodi se u saopštenju kompanije.

Maersk je u četvrtak saopštio da je njegovo plovilo Maersk Gibraltar gađano projektilom dok je putovao od Salale, Oman, do Džede, u Saudijskoj Arabiji, i da su posada i brod bezbedni.

Ranije danas Maersk je demantovao tvrdnju jemenskog pokreta Huti koji je vezan za Iran da je milicija udarila u brod marke Maersk koji je plovio prema Izraelu.

- Plovilo nije pogođeno - rekao je portparol Maerska Rojtersu u saopštenju poslatom mejlom nakon gore pomenute tvrdnje.

Huti su tvrdili da su izveli vojnu operaciju protiv kontejnerskog broda Maersk, direktno ga udarivši dronom. Huti, koji su to izjavili u izjavi, nisu objavili nikakve dokaze.

Maersk je rekao da je kompanija duboko zabrinuta zbog veoma eskalirane bezbednosne situacije u južnom Crvenom moru i Adenskom zalivu.

- Nedavni napadi na komercijalna plovila u toj oblasti su alarmantni i predstavljaju značajnu pretnju po bezbednost i bezbednost pomoraca - navodi se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>