• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Već popunjeno 90 odsto smeštajnih kapaciteta: Za Novu godinu u Beograd stižu gosti iz celog sveta

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Direktor Turističke organizacije Beograda podsetio je da je prestonica na "dobrom glasu" već godinama unazad

  • 0
Nova godina Knez Mihailova doček raspoloženje atmosferaenje atmosfera Foto: Milan Maricic/ATA Images

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović rekao je danas da za novogodišnje i božićne praznike u glavnom gradu očekuju najviše gostiju iz Turske, zatim iz Kine i zemalja regiona, kao i da je već 90 odsto smeštajnih kapaciteta popunjeno.

On je za Tanjug istakao da će u Beogradu od ukupnog broja gostiju 85 odsto biti iz inostranstva. Ono što je interesantno, ove godine očekuje se i veći broj gostiju u odnosu na prethodne godine iz SAD.

- Generalno ove godine Beograd, kao i prethodnih godina uvek je pun za novogodišnje i božićne praznike. Beograd ostaje sa vrlo malo ili bez smeštajnih kapaciteta upravo ovih dana. Za onaj deo Evrope i sveta koji proslavljaju Božić u decembru praznici upravo počinju ovih dana, kada i dolaze gosti u Beograd. To je značajno, jer 85 odsto su strani gosti - dodao je on.

Popović je istakao da se za vreme praznika ove godine očekuju i gosti iz Rumunije i da je to novo tržište.

- Kada govorimo u širem smislu regiona, najbrojniji su Turci, njih će biti najviše i oni su najveće tržište, sa izuzetkom 2019. godine kada su bili Kinezi. Kada govorimo o gostima iz drugih delova sveta, više ne možete da kažete da nam iz nekog sveta ne dolaze gosti. Kinesko tržište se vraća u Beograd i sledeće godine očekujemo da nam broj gostiju iz ove zemlje bude na nivou 2019. godine kada govorimo o ukupnoj posećenosti - rekao je on.

Popović je podsetio da je Beograd na "dobrom glasu" već godinama unazad upravo u vreme praznika.

- Mi smo verovatno nosioci najlaskavije titule 'grada sa najboljim raspoloženjem u Evropi i svetu', da nas upoređuju u ovo doba godine sa karnevalom u Riju", rekao je on za Tanjug.

Što se tiče smeštajnih kapaciteta u glavnom gradu već je popunjeno više od 90 odsto.

- Kada su restorani u pitanju, Beograd je poznat po tome, jer ima 6.500 restorana i kafića i pretpostavljam da još ima mesta u njima, a za smeštaj postaje poprilično tesno - rekao je on.

Što se tiče cena, svetska dešavanja su uticala i na promenu cena, ali je Beograd, objašnjava Popović, ostao jedan od gradova sa najvećom vrednošću za potrošeni novac. Istakao je da Beograd, sa druge strane, spada u prva tri grada u Evropi po pitanju bezbednosti.

Popović je dodao da što se tiče godišnjeg rasta očekuje da bude više od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu. On je podsetio da je Beograd pored Istanbula jedini grad u Evropi koji se već 2021. godine oporavio od koronavirusa.

(Telegraf Biznis)

Video: Top 3 saveta: Kako da se za ove praznike malo odmorite od posla?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>