• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivši direktor kineske banke osuđen na doživotni zatvor zbog korupcije

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj slučaj je najnoviji razvoj u antikorupcijskom programu predsednika Si Đinpinga

  • 0
Zatvor, rešetke Foto: Pixabay

Bivši direktor kineske banke osuđen je na doživotni zatvor zbog jednog od najvećih slučajeva korupcije u zemlji. Ksu Guojun, šef filijale Banke Kine u južnoj Kini od 1993. do 2001. godine, osuđen je za proneveru 2,3 milijarde juana (325 miliona dolara).

Ovaj slučaj je najnoviji razvoj u antikorupcijskom programu predsednika Si Đinpinga koji je fokusiran na finansijsku industriju zemlje od 60 milijardi dolara.

Mnogi bankarski zvaničnici i rukovodioci su uhvaćeni u obračunu. Prema izjavama suda, Ksu i još dvoje bivših radnika Banke Kine iskoristili su rupe u sistemu upravljanja fondovima zajmodavca da bi dobili lažne zajmove prenosi Bi-Bi-Si.

Dvojica Ksuovih saučesnika su ranije osuđeni na 12 i 13 godina zatvora. Više od 2 milijarde juana ukradenog novca je sada vraćeno, prema izveštajima lokalnih medija.

Ksu, koji je pobegao u SAD 2001. godine, ali je prinudno vraćen pre dve godine, rekao je da se neće žaliti na presudu. Takođe je doživotno lišen političkih prava uz oduzimanje celokupne imovine.

Drugi visoki finansijski rukovodioci iz kineskih državnih banaka takođe su kažnjeni, zatvoreni ili su trenutno pod istragom. Predsednik Si je rekao da Peking treba da se obračuna sa "hedonističkim" načinom života bankara.

U oktobru je uhapšen bivši predsednik Banke Kine zbog sumnje da je davao mito i davao nelegalne kredite. Liu Liange, predsednik državne banke od 2019. do 2023. godine, podneo je ostavku na svoju funkciju u martu ove godine.

Bivši predsednik Kineskog životnog osiguranja Vang Bin osuđen je na doživotni zatvor bez uslovne slobode zbog mita u septembru. Čini se da se nastojanje da se iskoreni korupcija u finansijskoj industriji zemlje pojačava, a zvaničnici su u aprilu upozorili da je obračun daleko od kraja.

(Telegraf Biznis)

Video: Prevara za minimum 50 evra: Prodavci u rakove natrpali eksere da im dodaju na težini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>