• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koji grad je proglašen "najjeftinijim" na svetu?

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lista se pravi tako što se upoređuje sa Njujorkom, referentnim gradom indeksom

  • 0
Damask, Sirija Foto: Shutterstock

Damask, razorena prestonica Sirije, proglašen je za najjeftiniji grad na svetu prema listi EIU, koja istražuje svetske troškove života.

Lista se pravi tako što se upoređuje sa Njujorkom, referentnim gradom indeksom. EIU sastavlja cenu za više od 200 proizvoda i usluga, koji se pretvaraju u dolare. Zatim se svaki grad upoređuje u odnosu na Njujork, koji ima referentni rezultat od 100. Najskuplji gradovi na svetu ove godine, Singapur i Cirih, dobili su 104.  S druge strane, Damask je postigao samo 13 prenosi Economist.

Bliski istok i Afrika čine veliki udeo na dnu liste, oni su dom za šest od deset najjeftinijih gradova na svetu. Ali neki delovi Bliskog istoka su mnogo skuplji: Tel Aviv u Izraelu i Aman u Jordanu su najskuplji u regionu, sa sličnim troškovima kao i mnogi gradovi u zapadnoj Evropi i Severnoj Americi. (Cene su prikupljene pre krize u Gazi).

U podsaharskoj Africi, od devet gradova uključenih u indeks, Harare, glavni grad Zimbabvea, je najskuplji. Duala, u Kamerunu, porasla je za 16 mesta na 112. mesto, uglavnom zbog apresijacije njene lokalne valute u odnosu na dolar.

EIU-ov indeks ne uzima u obzir cene u odnosu na plate. Egipat, Iran i Sirija, na primer, nastavili su da beleže dvocifrenu inflaciju ove godine.

Cene su tamo možda niže nego u Njujorku, ali malo ko će ga smatrati pristupačnim.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>