• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Najskromnija jelka na planeti" prodata na aukciji za 4.000 evra: Nekada je vredela svega par centi

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekivalo se da će se jelka prodati za do 90 evra

  • 0
Najskromnija novogodišnja jelka na svetu Britanija aukcija evro Foto-ilustracija: Shutterstock, Pngwing

Jedna od prvih masovno proizvedenih novogodišnjih jelki, nazvana "najskromnijom jelkom na svetu", prodata je na aukciji u Velikoj Britaniji za 3.400 funti (oko 4.000 evra), iako je u vreme kupovine 1920. godina koštala šest penija.

Drvo je kao novogodišnja jelka ukrašavalo dom Doroti Grant od njene osme godine pa sve do smrti u 102. godini, nakon čega je prešlo u vlasništvo njene kćerke Širli Hol 2014.

Očekivalo se da se jelka, visoka 79 centimetra s 25 grana, proda za 60 do 80 funti (oko 70 do 90 evra), ali je na aukciji kuće Hansons dostigla iznos od 3.400 funti (oko 4.000 evra), prenosi Gardijan.

- Ovo je jedna od najstarijih novogodišnjih jelki te vrste koju smo videli. Majka Doroti Grant je kupila drvo 1920. godine i Širli misli da je možda kupljeno u radnji u Londonu. Podseća na prve jelke masovne proizvodnje koje je napravila popularna robna kuća Vulvorts. Međutim, dekoracija crvenom bojom na drvenoj podlozi se razlikuje od Vulvortsovih primeraka koji su ranije prodati. Možda je Dorotino drvo proizvedeno za skupu robnu kuću u Londonu - rekao je Čarls Hanson, vlasnik istoimene aukcijske kuće.

Hanson je dodao da je drvo simbol poruke starih generacija o vrednovanju jednostavnih stvari koje ne treba menjati samo jer je moguće.

(Telegraf Biznis)

Video: Braća su hobi pretvorila u biznis: Zajedno nemaju ni 18 godina, a već zarađuju "ozbiljnu" lovu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>