• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čuvena banka skinuta sa crne liste, ali je Austrija morala nešto da "pruži" zauzvrat

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Crna lista nema pravni status, ali je simbolično važna

  • 0
Raiffeisen Banka Foto: Shutterstock

Austrija je, naime, dala odobrenje za 12. paket sankcija EU prema Rusiji, nakon što je Ukrajina uklonila "Raiffeisen Bank International" sa crne liste, objavili su sajt ukrajinske vlade i jedan diplomata Evropske unije.

Austrija se zalagala za uklanjanje banke s ukrajinskog popisa nazvanog "međunarodni pokrovitelji rata" – čiji je cilj da "posrami" firme koje posluju u Rusiji i koje, kako se navodi, podržavaju ratne napore, recimo, plaćanjem poreza.

- Austrijska suzdržanost prema sankcijama je ukinuta - rekao je diplomata EU.

Crna lista, inače, nema pravni status, ali je simbolično važna, jer pojačava javni pritisak na "Raiffeisen" da napusti Rusiju. Austrijska banka je navela kako je "voljna da to učini", ali još uvek posluje tamo.

"Status je suspendovan za period bilateralnih konsultacija koje uključuju predstavnike Evropske komisije", objavila je internetska stranica ukrajinske vlade o statusu "Raiffeisena" u subotu. Austrija je želela da se ova banka ukloni sa crne liste, u zamenu za potpisivanje najnovijeg paketa sankcija EU protiv Rusije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>