• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Blaža zima ili štednja? Sarajlije troše manje gasa nego prethodnih godina

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potrošnja gasa u Kantonu Sarajevo u 2023. godini bila je manja nego u prethodnim godinama, potvrđeno je Feni iz KJKP "Sarajevogas"

  • 0
Gas, grejanje, majstor, radijator Foto: Shutterstock

Isporučena količina gasa u Sarajevu u ovoj godini iznosila je oko 132.000.000 Sm³, dok je u 2022. isporučeno 141.653.663 Sm³, a godinu dana ranije - 151.311.978 Sm³. Iz "Sarajevogasa" napominju da na količine isporučenog gasa utiče nekoliko faktora, a jedan od najznačajnijih je temperatura vazduha.

Kako se poslednjih godina beleže blaže zime, ukoliko ovakav trend bude nastavljen, može se očekivati blagi pad isporuke prirodnog gasa krajnjim potrošačima. U ovoj godini, učešće domaćinstava u ukupnoj potrošnji gasa iznosilo je 36,36 posto, dok je učešće privrednih subjekata iznosilo 63,64 posto, piše Klix.

U odnosu na prethodne godine, primetan je diskretan pad učešča domaćinstava u ukupnoj potrošnji prirodnog gasa, dok istovremeno raste učešće potrošnje privrednih subjekata.

Potrošnja prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo bila je najmanja u 2014. godini, kada je isporučeno 101.881.090 Sm³, a najviše je isporučeno 2021. - 151.311.978 Sm³.

Iz "Sarajevogasa" navode da priključenje novih kupaca, promocija prirodnog gasa kao energenta i njegova upotreba - zajedno doprinose poboljšanju kvaliteta vazduha, životnih i radnih uslova stanovništva, te se na taj način - kažu - osiguravaju "ekonomična i po okolinu čista energetska rešenja".

Ističu da distribucijom prirodnog gasa, "Sarajevogas" svakodnevno doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha u Kantonu Sarajevo, jer se korišćenjem prirodnog gasa umesto drugih čvrstih i tečnih goriva smanjuje emisija ugljen dioksida, ali i sumpor dioksida, azotnih oksida, čađi i drugih polutanata.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>