• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle samo 15 meseci, propalo spajanje: Adobe i Figma kreću "svako svojim putem"

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Adobe je trpeo pritisak od regulatora Britanije i EU, na račun monopola

  • 0
adobe, figma Foto: Shutterstock

Nakon sve većeg pritiska regulatora u Velikoj Britaniji i EU, kompanije Adobe i Figma su danas objavile da raskidaju međusobni sporazum o spajanju, nakon što je Adobe 2022. preuzeo ovu platformu za dizajn proizvoda za 20 milijardi dolara, piše The Verge.

Kao rezultat raskida sporazuma, Adobe će morati da plati Figmi naknadu za poništenje od milijardu dolara u gotovini.

- Adobe i Figma se apsolutno ne slažu sa nedavnim regulatornim nalazima, ali verujemo da je u našem najboljem interesu da krenemo dalje nezavisno - rekao je predsednik i izvršni direktor Adobe-a, Šantanu Narajen, i dodao:

"Premda su Adobe i Figma delili viziju da zajednički redefinišu budućnost kreativnosti i produktivnosti, mi smo i dalje u dobroj poziciji da iskoristimo našu ogromnu tržišnu priliku i misiju da promenimo svet, kroz personalizovana digitalna iskustva".

Inače, što se tiče gorepomenutog pritiska, regulatori su osporavali "skoro pa monopolistički pristup" Adobe-a na tržištu softvera za dizajn, a kupovinom Figme, kao brzorastuće platforme koja je sada čak i popularnija rivalske XD (Adobe), regulatori su se zabrinuli da će Adobe naštetiti inovacijama do kojih bi moglo doći - ako bi Figmi bilo dozvoljeno da "cveta" nezavisno.

I sami dizajneri su izrazili slične brige otkako je spajanje objavljeno u septembru 2022. godine, ali je Adobe odbacio te tvrdnje tokom raznih tekućih istraga. U pismu od 14. decembra 2023, Adobe je odbacio pravne norme koje je predložila Uprava za konkurenciju i tržišta Ujedinjenog Kraljevstva (CMA) - za odobravanje spajanja, nakon dubinske antimonopolske istrage.

Regulatorno telo je, naime, želelo da Adobe izvrši značajno dezinvestiranje imovine, izvornog koda i inženjera, kako bi "ponovo uspostavili konkurentne uslove". Očekivalo se da će sve strane razgovarati o privremenoj odluci CMA - vezanoj za to da blokira ovaj dogovor 21. decembra, sa konačnim rokom za odobrenje ili blokiranje kupovine 25. februara.

Dogovor između dve kompanije je na sličan način ispitala i Evropska komisija, a Blumberg je u februaru 2023. izvestio da DOJ priprema slične istrage.

Uz sav taj pritisak, Adobe je imao vrlo malo prostora za pomicanje da unapredi dogovor sa Figmom i da i dalje dobije svu imovinu te kompanije kojoj se nadao, zaključuje The Verge.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>