• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivši vlasnik železare u Smederevu, "US Steel", prodat za 14,1 milijardu dolara

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Firma "Nipon stil", koja će platiti 55 dolara po akciji za ovu američku kompaniju, rekla je da će poštovati sve kolektivne ugovore koji su na snazi

  • 0
čelik Foto: Freepik

Japanski proizvođač čelika "Nipon stil" (Nippon Steel) kupio je američku kompaniju "Ju-Es stil" (US Steel), bivšeg vlasnika železare u Smederevu, za oko 14,1 milijardu evra. Transakcija je vredna oko 14,9 milijardi dolara kada se uključi i preuzimanje duga, prenosi AP.

Kompanija koja nastane ovim preuzimanjem će, prema podacima Svetske asocijacije za čelik za 2022. godinu, biti među tri najveće svetske kompanije za proizvodnju čelika. Dodaje se da će "Ju-Es stil" zadržati svoje ime i sedište u Pitsburgu, gde su ga 1901. godine osnovali Džej Pi Morgan i Endrju Karnegi, i postaće podružnica firme "Nipon stil".

Firma "Nipon stil", koja će platiti 55 dolara po akciji za ovu američku kompaniju, rekla je da će poštovati sve kolektivne ugovore koji su na snazi, te da je posvećena "održavanju dobrih odnosa sa radnicima".

Ova prodaja će "osigurati konkurentnu domaću industriju čelika i istovremeno pojačati prisustvo Ju-Es stila na globalnom nivou", rekao je izvršni direktor američkog proizvođača čelika, Dejvid Burit.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>