• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sezona je slavlja, ali izgleda ne uz šampanjac: Prodaja penušavog vina ozbiljno podbacila

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuski Komitet za šampanjac predvideo je da će proizvodnja ovog napitka u toj zemlji pasti za oko 6%, na 130 miliona boca do 2023. godine

  • 0
šampanjac Foto: Pixabay

Prodaja šampanjca u Francuskoj je opala za 20 odsto ove godine, i to samo zbog visokih cena penušavog vina, izvestio je danas TV kanal BFM Business. Prosečna cena za litar šampanjca se, navodno, kreće oko 30 evra (32 dolara), što je dovelo do toga da se Francuzi odluče za alternative kao što su kremant i prošek, koji su do pet puta jeftiniji.

- Šampanjac prolazi kroz teška vremena, jer je preskup za mnoge Francuze - rekao je medijima izvršni direktor maloprodajne zadruge "Systeme U".

Dodaje da su druga penušava vina, kao što je Cremant d’Alsace, u porastu.

Ranije ove godine, francuski Komitet za šampanjac predvideo je da će proizvodnja ovog napitka u toj zemlji pasti za oko 6%, na 130 miliona boca do 2023. godine, u poređenju sa 138,4 miliona boca u 2022.

Ova organizacija takođe predviđa da će prodaja i izvoz šampanjca doživeti dramatičan pad u 2023, pod pritiskom inflacije i povratka "tipičnijim" trendovima nakon rekordne potražnje u poslednje dve godine, zbog ukidanja ograničenja vezanih za pandemiju.

Ako se obrazac, koji je primećen tokom prvih 11 meseci tekuće godine nastavi u narednim nedeljama, prodaja šampanjca bi mogla pasti na 110 miliona boca tokom cele 2023. godine, što je najniži nivo u godinama unazad. Inflacija u Francuskoj je posebno uticala na hranu i energente, a u februaru je dostigla vrhunac od 6,3%.

Iako je inflacija počela da opada poslednjih meseci i iznosila je 3,4% u novembru, cene hrane u Francuskoj nastavljaju da rastu, kao i ostatku evrozone.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>