• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umro kralj šećera Marinko Zadro

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svoj uspon u karijeri započeo je u fabrici šećera u Sremskoj Mitrovici

  • 0
sveća, ilustracija, pomen Foto: Pixabay

Biznismen Marinko Zadro preminuo je u 83-oj godini života. Svoj poslovni put je čvrsto vezao za industriju šećera, a u medijima su ga zvali "hrvatski kralj šećera".

Rođen je u Grudama u Hercegovini, po struci je bio diplomirani inženjer tehnologije, a svoj uspon u karijeri započeo je u fabrici šećera u Sremskoj Mitrovici, u kojoj je bio direktor. Šećerom se Zadro bavio i nakon dolaska u Zagreb 1987., kao direktor firme Emona Commerce.

S partnerom Draženom Robićem u 2002. je kupio virovitičku šećeranu, koja je tada bila u stečaju, te ju podigao u snažnu firmu i uvrstio na Zagrebačku berzu prenosi Poslovni.

Kasnije je u sistem Vira ušla i županjska šećerana Sladorana, a s promenama okolnosti na tržištu šećera nakon ulaska u EU i poremećaja koji su kasnije usledili, njegove su šećerane s hrvatskim konkurentom Fabrikom šećera Osijek Marka Pipunića ‘udružile snage’ i spojile se u jednu firmu, HIŠ.

Marinko Zadro je među ostalim iz stečajne mase preuzeo i proizvodnju i vinograde Dalmacijavina. Međuostalim, bavio se i proizvodnjom piva, ali nije krio da mu je šećer ‘najslađi’.

Biznis su već odavno preuzeli njegovi naslednici, proizvodnju šećera sin Željko, a unuk Luka industriju pića i vraćanje u život nekadašnjih brendova splitskog Dalmacijavina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>