• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turska ne posustaje: Povećala kamatne stope sedmi put zaredom

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uporna inflacija u sektoru usluga i geopolitički rizici i dalje vrše pritisak na rast

  • 0
Turske lire, Turska lira, Turkish lira, pare, novac Foto: Pixabay

Centralna banka Turske (TCMB) objavila je danas da je sedmi put zaredom povećala referentnu kamatnu stopu, ovog puta sa 40 na 42,5 odsto.

Postojeći nivo domaće tražnje, uporna inflacija u sektoru usluga i geopolitički rizici i dalje vrše pritisak na rast inflacije u Turskoj, navodi se na veb stranici TCMB.

Nedavni podaci ipak ukazuju da se domaća tražnja u Turskoj smanjuje pošto se monetarno zaoštravanje odražava na finansijske uslove, a zabeleženi su neki drugi pozitivni signali, ističe se u saopštenju banke.

Centralna banka Turske smatra da se postojeće kamatne stope nalaze blizu nivoa koji potreban da bi se suzbila inflacija u zemlji i odlučila je da smanji tempo monetarnog zatezanja u odnosu na prethodni period.

Banka je najavila da će se ciklus podizanja kamatnih stopa završiti u kratkom vremenskom periodu. Odbor za monetarnu politiku TCMB će i dalje pažljivo pratiti indikatore inflacije i odlučno koristiti sve instrumente koji su mu na raspolaganju da bi postigao svoj glavni cilj, a to je stabilnost cena, zaključuje se u saopštenju.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u novembru porasla na 62 odsto sa oktobarskih 61,4 odsto, saopštio je početkom decembra Turski institut za statistiku - Turkstat.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>