• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

MMF potvrdio ocenu: Stendbaj aranžman naše zemlje prelazi u aranžman iz predostrožnosti

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovo se dešava jednu reviziju ranije

  • 0
MMF, Međunarodni monetarni fond Foto: Shutterstock

Odbor izvršnih direktora MMF-a doneo je danas odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije koji je podržan stendbaj aranžmanom, objavila je danas Narodna banka Srbije i navela da su odlični rezultati omogućili da se stendbaj aranžman naše zemlje tretira kao aranžman iz predostrožnosti jednu reviziju ranije.

Pozitivna ocena Odbora izvršnih direktora MMF-a o ostvarenim rezultatima omogućuje povlačenje sredstava u iznosu od oko 400 miliona evra (316,53 miliona specijalnih prava vučenja). S obzirom na akumuliranje znatnog iznosa rezervi, kreiranje fiskalnog prostora i održivo finansiranje platnog bilansa, aranžman će se u preostalom periodu tretirati kao aranžman iz predostrožnosti (to jest bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje), što je jednu reviziju ranije nego što se očekivalo prilikom odobrenja aranžmana, saopštila je NBS.

Odbor izvršnih direktora MMF-a odobrio je Srbiji 19. decembra 2022. stendbaj aranžman u iznosu od oko 2,4 milijarde evra (1,89 milijardi specijalnih prava vučenja, odnosno 290 odsto kvote naše zemlje u MMF-u), u trajanju od 24 meseca.

- Činjenica da je odluka i ovog puta doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je moguće samo ako se proceni da zemlja ima dobre ekonomske politike, a time i dobre makroekonomske rezultate, dodatna je potvrda da je Srbija na odličnom putu rasta - istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Odbor direktora MMF zaključuje da makroekonomski rezultati Srbije u okviru dogovorenog programa ostaju jaki, uz oporavak rasta, tekuću dezinflaciju, smanjenje deficita tekućeg računa i rekordno visoke devizne rezerve.

Planirani fiskalni deficit za 2024. godinu dodatno je smanjen u odnosu na 2023. godinu, a istovremeno daje prostor za potrebne kapitalne investicije.

U prilog dobrim ocenama, MMF i ovoga puta ocenjuje da Republika Srbija uspešno sprovodi dogovoreni ekonomski program: Svi kriterijumi na osnovu kojih se prate rezultati programa jesu ispunjeni, a sprovođenje programa strukturnih reformi se nastavlja.

U prilog dobrim ocenama, MMF i ovoga puta ocenjuje da Republika Srbija uspešno sprovodi dogovoreni ekonomski program i kostatuje da su svi kriterijumi na osnovu kojih se prate rezultati programa jesu ispunjeni, a sprovođenje programa strukturnih reformi se nastavlja.

Uprkos izazovnom globalnom okruženju, očekuje realni rast bruto domaćeg proizvoda od oko 2,5 odsto u 2023. godini, a zatim, sa oporavkom domaće tražnje, i njegovo ubrzanje na 4,5 odsto u 2025. godini. Tržište rada je snažno, a u narednim godinama očekuje i dalji pad nezaposlenosti. Inflacija je na snažnoj silaznoj putanji, u ciljane okvire će se vratiti u toku 2024. godine.

Devizne rezerve su na rekordnom nivou. Deficit tekućeg računa platnog bilansa je znatno smanjen (očekuje deficit od svega 2,3 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2023. godini, a nakon toga njegovo zadržavanje na nivou do 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u naredne dve godine).

Nastavljeni su snažni prilivi stranih direktnih investicija, što očekuje i u narednom periodu. Finansijska stabilnost zemlje je očuvana. Bankarski sektor je likvidan i dobro kapitalizovan. Vlasti su posvećene sprovođenju dogovorenih politika, fiskalna konsolidacija se nastavlja u skladu s programom, uz dalji pad učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

Do kraja 2025. godine očekuje se dalji pad fiskalnog deficita na 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, kao i pad učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu na ispod 50 odsto.

Istovremeno, očekuje se i zadržavanje visokih kapitalnih investicija države. S nižim globalnim cenama energije i korekcijom tarifa, finansijska pozicija kompanija u energetskom sektoru je popravljena. Tabakovićeva je rekla da su ocene MMF-a dodatna potvrda dobrih politika koje donosimo i sprovodimo u Srbiji, ne samo ekonomskih već i ukupnih politika i odnosa koje gradimo sa svetom, čiji smo deo.

- Delujući proaktivno i koordinirano, kreirali smo brojne zaštitne mehanizme, koji su preduslov za brze reakcije, što i MMF pozdravlja. Prioritet u 2023. godini bila je borba protiv inflacije i rezultati su vidljivi. Inflacije je gotovo prepolovljena, a njen ulazak u ciljane okvire očekujemo sredinom sledeće godine. I ovaj problem, koji je obeležio 2022. i 2023. godinu u svetskim okvirima, u Srbiji smo rešavali zajedno. NBS je to radila postepenim, kontinuiranim i dobro odmerenim zaoštravanjem monetarnih uslova, vodeći računa o rastu privredne aktivnosti - rekla je guvenerka.

Dodaje da je NBS to radila i čuvanjem stabilnosti deviznog kursa, posebno u periodima kada smo suočeni sa izraženom globalnom neizvesnošću, jer se time čuva poslovno, investiciono i potrošačko poverenje.

- Sve zajedno za rezultat ima i rekordno visoke devizne rezerve zemlje i očekivano ubrzanje rasta na pretpandemijske stope. Sve zavisi od nas samih, a mi smo u Srbiji pokazali da smo spremni da, bez izgovora, donosimo mere koje će omogućiti rast zaposlenosti i očuvanje realnih zarada i u najtežim uslovima -  zaključila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Aktuelni stendbaj aranžman predstavlja podršku za dalje sprovođenje strukturnih reformi, s fokusom na sektor energetike. Dogovoreni ekonomski program ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede na energetsku krizu i podsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku sprovođenjem sveobuhvatnih strukturnih reformi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>