• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Veoma smo atraktivna imovina, rado će nas kupiti": Ruska banka razmatra privatizaciju

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna od najvećih ruskih kompanija, trebalo bi da ostvari rekordan godišnji profit 2023. godine

  • 0
Sberbank Rusija Foto: Tanjug/AP

Sberbanka bi mogla biti atraktivan kandidat za privatizaciju, izjavio je danas German Gref, generalni direktor najveće ruske banke, dok vlada nastoji da stimuliše profitabilnost i smanji troškove državnih kompanija.

Ruska vlada poseduje kontrolni paket akcija u mnogim velikim kompanijama, uključujući 50% plus jedan udeo u Sberbanki. Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je ove nedelje da postoji oko 30 velikih kompanija u kojima bi država mogla da smanji svoje učešće, ali nije naveo nijednu. Gref takođe nije imenovao nijednu kompaniju na pitanje o planu u intervjuu prenosi Rojters.

- Generalno mislim da bi ogromna većina državnih preduzeća mogla biti privatizovana, uključujući i Sberbanku. Mi smo veoma atraktivna imovina, oni će nas rado kupiti - rekao je on.

Pojasnio je da ako država u nekom momentu odluči da privatizuje 25 odsto Sberbanke, a za državnu kontrolu je dovoljno 25 odsto plus jedna akcija, to bi povećalo investicionu atraktivnost ruskog tržišta i stimulisalo celo finansijsko tržište.

Sberbanka, jedna od najvećih ruskih kompanija, trebalo bi da ostvari rekordan godišnji profit 2023. godine, a Gref je potvrdio planove da isplati 50% neto dobiti u vidu dividendi.

Takođe je naglasio da će profit Sberbanke nastaviti da raste u 2024. i 2025. Centralna banka i drugi veliki kreditori očekuju opšte usporavanje profita bankarskog sektora.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>