• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kroz njihovu farmu je izgrađen auto-put: Sada zarađuju milione od odmorišta, a čak ih je posetio i kralj Čarls

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zakupili su deo puta nazad od države i napravili biznis koji traje više od 50 godina

  • 0
kafa, kafa na putu Foto: Freepik

Kada su Džonu i Barbari Daning saopštili da će se izgraditi auto-put kroz njihovu farmu u udaljenom delu Ujedinjenog Kraljevstva, videli su priliku. Zakupili su deo puta nazad od vlade i napravili potpuno drugačije mesto za odmor, koje im je prošle godine donelo prihod od 162 miliona dolara.

Naime, ova porodica nije imala mnogo izbora po tom pitanju, jer im je vlada Ujedinenog Kraljevstva izdala obavezni nalog za kupovinu - odnosno morali da prodaju svoju zemlju da bi se izgradio put.

To su bile kasne šezdesete i Daningovi, tada u tridesetim, odlučili su da ne odustaju bez borbe. Pobedili su u ponudi da zakupe zemlju od vlade i izgrade i vode odmorište "Tebay Services", koja bi bila prva stanica na auto-putu u Velikoj Britaniji i koja bi se fokusirala na obezbeđivanje lokalnih proizvoda.

- Moj tata je uradio mnogo istraživanja, jer je sve bilo na kocki, i morali su da urade sve kako treba - rekla je ćerka Daninogvih, Sara o otvaranju, razgovarajući za CNBC putem video poziva.

- Nisu mogli da priušte da to ne funkcioniše - dodala je.

Odmaralište, na severnoj kolovoznoj traci autoputa M6, počelo je sa radom 1972. godine, služeći domaću hranu u kafiću sa 30 mesta pored male zanatske radnje u kojoj se prodaju lokalni proizvodi.

Sada, Tebay takođe ima odmorište na južnoj kolovozu, kao i hotel i karavan park, i dve prodavnice koje prodaju jagnjetinu i govedinu uzgajanu na porodičnom poljoprivrednom zemljištu. To je deo porodice Vestmorland, grupe koju vodi Sara Daning, njena predsedavajuća, koja upravlja sa još dva odmorišta: u okruzima Glosteršir i Lanarkšir, kao i društvenim centrom sa bioskopom i kafićem u Rhegedu, takođe u jezeru Distrikt.

Kompanija zapošljava oko 1.200 ljudi, osvojila je brojne nagrade za hranu i ostvarila prihod od 127 miliona funti (162 miliona dolara) u 2022, prema poslednjem godišnjem izveštaju. Čak je u aprilu 2022, kralj Čarls III (tada princ od Velsa) posetio je farmu da obeleži svoju 50. godišnjicu.

(Telegraf Biznis)

Video: Stranci a domaći u Beogradu: Rekli su da smo ludi, ali mi smo ovde srećni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>