• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar Selaković uručio ugovore o finansiranju projekata

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikola Selaković uručio je danas boračkim udruženjima i udruženjima za negovanje tradicija ugovore o finansiranju projekata.

  • 0
Nikola Selaković Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanjaNikola Selaković uručio je danas boračkim udruženjima i udruženjima za negovanje tradicija ugovore o finansiranju projekata.

U Skupštini Srbije danas je uručeno ukupno 85 ugovora boračkim udruženjima i udruženjima za negovanje tradicije. Javni poziv za podnošenje predloga projekata iz oblasti boračko-invalidske zaštite, čiji je cilj unapređenje socijalne uključenosti boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i porodica palih boraca, kao i negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja raspisalo je u oktobru 2023. godine.

Selaković je najavio da će se u narednoj godini ući u reviziju ovog sistema konkurisanja, jer kako je objasnio treba omogućiti konkurisanje i za stvari koje će biti u javnosti vidljive. Prema njegovim rečima to bi značilo da udruženja ili organizacije, mogu da konkurišu i ukoliko žele da podignu spomen-obeležje ili čak i za to ukoliko žele da organizuju studijska putovanja.

"Srbija je danas uspešnija i ozbiljnija zemlja, a to se vidi i kroz naše budžete, kroz naše javne finansije i uveren sam da ćemo moći u ovom vremenu pred nama više novca i sredstava da izdvajamo i za ove potrebe", rekao je on.

Selaković je dodao i da je današnja dodela ugovora drugi po redu takav povod u ovoj kalendarskoj godini. "U rebalansu budžeta za ovu godinu uspeli smo da za 20 odsto uvećamo sredstva u odnosu na inicijalni budžet, a mogu da kažem da smo i u budžetu za narednu 2024. nastavili sa povećavanjem iznosa sredstava koja dodeljujemo organizacijama koje se javljaju na konkurse", rekao je Selaković.

On je naveo i da u Srbiji sa današnjim danom ima preko 43.000 registrovanih boraca naglašavajući da je uveren da će ih brzo biti 45.000.

"U ovoj godini našim boračkim legitimacijama pridodali smo svojstvo kartica pogodnosti i u svakom kraju smo se trudili da imamo najmanje po jedno, a bilo je i više novih društveno-odgovornih kompanija, preduzeća, banaka, osiguravajućih društava koji su se pridružili onima koji su uz boračku legitimaciju počeli da daju ozbiljne pogodnosti", rekao je Selaković.

Ministar je najavio da će se u januaru naredne godine nastaviti sa svečanim uručivanjem boračkih spomenica, ali i sa nastavkom brige o onima koji su, kako je kazao "znali za Srbiju da ratuju, neki od njih daju živote, neke delove tela i svoje zdravlje".

Dodao je i da će resorno ministarstvo naredne godine preduzeti i čitav niz aktivnosti u cilju obeležavanja 25. godišnjice, kako je kazao "herojske odbrane otadžbine i stradanja našeg naroda u NATO agresiji 1999. godine".

On je naglasio i da je u planu da se reformiše odlazak ratnih vojnih invalida na banjsku rehabilitaciju i lečenje, kako bi imali što veći obuhvat lica i da se ne bi dešavalo da svake godine odlaze jedni te isti ljudi.

(Telegraf.rs/D. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>