• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: Sledeće godine na mrežu auto-puteva priključujemo Loznicu, Kraljevo, Požarevac, Požegu...

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Takođe, čim budu završeni radovi do Požege, počeće izgradnja auto-puta prema Dugoj Poljani, što je veći deo auto-puta prema Crnoj Gori

  • 2
Autoput put Foto: Pixabay.com

- U Srbiji će se u narednom periodu nastaviti sa ubrzanom izgradnjom saobraćajne infrastrukture - izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, i najavio da će tokom sledeće godine još gradova i opština biti priključeno na mrežu naših auto-puteva i brzih saobraćajnica: Loznica, Kraljevo, Trstenik, Vrnjačka banja, Požarevac, Požega.

Vesić je podsetio da je politika Vlade Srbije da se naša država razvija kroz izgradnju infrastrukture, jer to utiče na povećanje bruto domaćeg proizvoda.

- Gde god smo izgradili put ili prugu tu dolaze investitori, a to znači više radnih mesta za ljude koji žive u tim mestima, bolju saobraćajnu povezanost, razvoj turizma i lokalnih biznisa. To pokazuje koliko je važno Srbiju saobraćajno povezati i izgraditi, jer to znači veći BDP, što znači veće plate i penzije, tako da do 2027. godine prosečna plata u Srbiji bude 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra - rekao je Vesić.

Između ostalog, ministar je najavio da će, čim budu završeni radovi do Požege, početi izgradnja auto-puta prema Dugoj Poljani što je veći deo auto-puta prema Crnoj Gori.

- Takođe, projektujemo brzu saobraćajnicu Nova Varoš - Duga Poljana što će omogućiti da Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, ali i Pljevlja ne ostanu ’slepo crevo’ kada se izgradi autoput prema Crnoj Gori već da sva ta mesta budu priključena brzom saobraćajnicom na mrežu autoputeva - rekao je Vesić.

Podsetio je da je nedavno počela izgradnja dva velika auto-puta, a to su auto-put Beograd - Zrenjanin - Novi Sad i „Osmeh Vojvodine“, koji povezuje Bački Breg, Sombor, Kulu, Vrbas, Srbobran, Novi Bečej, Bečej, Kikindu i Srpsku Crnju. Takođe, nedavno je počela izgradnja obilaznice oko Kragujevca.

Vesić kaže i da će se raditi auto-put „Vožd Karađođe“, koji treba da poveže Šumadiju, odnosno sva mesta koja se nalaze između auto-puteva Beograd - Niš i „Miloš Veliki“.

- Sledeće godine nas čeka da nastavimo izgradnju obilaznice oko Beograda, sektor C od Bubanj Potoka do Pančeva - rekao je Vesić i dodao da će se u okviru tih radova graditi dva velika tunela i veliki drumsko-železnički most na Dunavu. Između ostalog, Vesić je istakao da će na putevima u Srbiji biti veliki broj elektropunjača.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    26. decembar 2023 | 09:26

    Gradnja utice na rast BDP, ali samo dok se gradi. Kada se ti svi putevi naprave, pitanje je ko ce tuda da se vozi i zbog cega?

  • Слађана Точиловац Шаљић

    25. decembar 2023 | 14:12

    Сјајно. Равномерно развој целе Србије кроз изградњу инфраструктуре је приоритет.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>