• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusiji fali 5 miliona radnika: Privreda trpi zbog toga, a ovo su najkritičnije branše

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošlog meseca, guverner Ruske centralne banke, Elvira Nabiulina, izjavila je da je nedostatak radne snage glavni problem sa kojim se suočava ekonomija zemlje

  • 0
rusija, zima Foto: Shutterstock

Prema nedavnoj studiji Ekonomskog instituta Ruske akademije nauka (RAN), ruska privreda pati od nedostatka kvalifikovane radne snage. Istraživanje Nikolaja Ahapkina, objavljeno u časopisu RAS Herald prošle nedelje, pokazuje da će do kraja 2023. Rusiji nedostajati oko 4,8 miliona radnika.

Ahapkin je primetio da je nedostatak naglo porastao u poslednje dve godine, od početka zapadnih sankcija - uvedenih Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, iako su ponuda radne snage, odnosno broj ljudi koji su već zaposleni - ostali stabilni.

Nezadovoljena tražnja za radnicima već je postala faktor usporavanja privrednog rasta. Međutim, Ahapkin je primetio da se ozbiljnost trenda razlikuje u različitim sektorima privrede. Recimo, nezaposlenost je dostigla rekordno nizak nivo u istom vremenskom periodu, dostigavši 2,9 odsto u oktobru, što je najniži nivo od ranih 1990-ih, prema statističkoj službi Rosstat.

Stručnjaci, međutim, smatraju da je broj nezaposlenih - alarmantan. Prošlog meseca, guverner Ruske centralne banke, Elvira Nabiulina, izjavila je da je nedostatak radne snage glavni problem sa kojim se suočava ekonomija zemlje.

Isto tako, ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnikov je ukazao na metriku, kao glavni unutrašnji faktor rizika u zemlji.

Nedostatak osoblja dovodi do toga da preduzeća ne mogu da proizvedu potrebnu količinu roba i usluga, što uzrokuje pad stope rasta BDP-a i ubrzava inflaciju, rekao je Aleksandar Safonov, profesor psihologije i razvoja ljudskog kapitala na Ruskom finansijskom univerzitetu.

On je predvideo da će sledeće godine nedostatak radne snage biti posebno akutan u industrijama koje nude niske plate, tamo gde su teški uslovi rada i na poslovima koji se nude u udaljenim regionima.

To uključuje poljoprivredu, stanovanje, komunalne usluge i građevinarstvo.

Međutim, Safonov je takođe primetio da će visokokvalifikovani stručnjaci za softver, inženjeri, tehnolozi, operateri mašina, vozači i stručnjaci za robotiku i dalje biti veoma traženi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>