• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neviđeni skandal potresa auto-giganta, a tiče se bezbednosti: Zatvorene sve četiri fabrike

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osnovan 1907. godine, Daihatsu prodaje oko 1,1 milion automobila godišnje

  • 0
Daihatsu Foto: Shutterstock

Proizvođač automobila Daihatsu, u vlasništvu Tojote, zatvorio je sve četiri svoje fabrike do kraja januara, nakon što je priznao da je falsifikovao bezbednosne testove. Daihatsu je priznao da je tri decenije manipulisao bezbednosnim testovima, a njegovo sedište u Osaki, u Japanu, poslednje je zatvoreno - i to 25. decembra.

Ovaj skandal dovodi u opasnost 9.000 radnika u zemlji i može uticati na reputaciju globalnog automobilskog giganta. Od 64 modela, uključenih u skandal, 24 se prodaju pod brendom Tojota, piše BBC.

Zatvaranje fabrike u Osaki je usledilo nakon zatvaranja proizvodnih linija u prefekturama Oita, Šiga i Kjoto. Daihatsu je u danas saopštio da je zaustavio isporuke svih svojih vozila, nakon njihovog poslednjeg prijema, koji je usledio nakon istrage ministarstva saobraćaja.

Čini se da su rezultati testova falsifikovani zbog pritiska da se proizvodnja nastavi, a kompanija je saopštila da će "raditi sa svojim glavnim dobavljačima na rešavanju posledica skandala", dodajući da bi, takođe, mogla da pomogne svojim manjim podizvođačima koji ne primaju nadoknadu - da pristupe sredstvima podrške od japanskog ministarstva saobraćaja.

Rečeno je i da će za vreme ove pauze, fabrike obeštetiti 423 domaća dobavljača sa kojima imaju direktne poslovne odnose. Osnovan 1907. godine, Daihatsu prodaje oko 1,1 milion automobila godišnje, što čini oko 10% od Tojotinih 10 miliona vozila godišnje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>