• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD kupuju 3 miliona barela nafte za strateške rezerve

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U proseku za 77,31 dolara po barelu

  • 0
Nafta, nafno polje pumpa pumpe nalazište Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države su finalizirale ugovore za kupovinu tri miliona barela nafte kako bi pomogle u popunjavanju strateških rezervi nafte (SPR), nakon najveće prodaje u istoriji prošle godine, saopštilo juče Ministarstvo energetike SAD.

Odeljenje je saopštilo da je kupilo naftu, za isporuku na lokaciju u Big Springu u Teksasu, u proseku za 77,31 dolara po barelu, ispod proseka od 95 dolara po barelu za koji je nafta prodavana 2022.

Administracija predsednika Džoa Bajdena sprovela je prodaju prošle godine, uključujući rekordnu od 180 miliona barela, kako bi pomogla u kontroli cena nafte nakon što je Rusija, veliki izvoznik sirove nafte, napala Ukrajinu prenosi Rojters.

SAD su sada kupile oko 14 miliona barela za dopunu nakon prošlogodišnje prodaje. Oko 4 miliona barela se takođe vraća u SPR do februara jer naftne kompanije vraćaju naftu koja im je pozajmljena putem razmene.

U poslednjoj transakciji, Sunoco Partners Marketing & Terminals LP prodao je 1,2 miliona barela SPR-u, dok su Mackuarie Commodities Trading US LLC i Phillips 66 prodali svaki po oko 900.000 barela, objavilo je Ministarstvo energetike na svojoj veb stranici.

Odeljenje za energetiku je već obezbedilo otkazivanje 140 miliona barela u prodaji koju je propisao Kongres iz SPR-a, koja je zakazana od kraja ove godine do kraja 2026. Otkazivanje je „dovelo do značajnog napretka ka dopunjavanju“, saopštilo je odeljenje.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>