• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Teheran i Moskva jačaju saradnju: Sledeće godine valutni sporazum Irana i Rusije

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predstavnici centralnih banaka dve zemlje dogovorili da Teheran otvori kreditnu liniju u iznosu od 65 miliona evra za uvoz neophodne robe iz Rusije

  • 0
Sporazum Iran Rusija ilustracija Foto: Shutterstock/Melnikov Dmitriy

Valutni sporazum između Irana i Rusije, koji će omogućiti trgovanje u rubljama i rijalima, biće potpisan u prvom kvartalu 2024. godine, izjavio je šef iranske centralne banke Mohamed Farzin.

- Obim našeg izvoza u Rusiju je manji od obima uvoza. Jedna od naših dobrih mera da promenimo ovu situaciju je to što će u prvom kvartalu naredne godine godine Iran i Rusija potpisati valutni sporazum, što znači da će biti moguće trgovati u rubljama i rijalima - rekao je šef iranske centralne banke, prenosi agencija ISNA.

Dan ranije je agencija Tasnim, pozivajući se na Centralnu banku Irana, javila da je iranska banka Sepah otvorila prvi strani akreditiv za uvoz robe iz Rusije nakon što je Ministarstvo pravde SAD obnovilo režim sankcija Iranu.

Farzin je ove nedelje boravio u dvodnevnoj poseti Moskvi, gde se sastao sa šeficom Banke Rusije Elvirom Nabiulinom.

Napominje se da su se Farzin i Nabiulina, nakon sastanka, dogovorili da otvore kreditnu liniju u iznosu od 65 miliona evra za Iran za uvoz neophodne robe iz Rusije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>