• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kancelarija EU protiv odluke Prištine da iz Razvojnog fonda naplati navodni dug za struju

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Četiri opštine na severu KiM treba da plate skoro 12 miliona evra

  • 2
Kosovo Priština panorama Foto: Shutterstock

Kancelarija Evropske unije u Prištini protivi se odluci privremenih prištinskih institucija da iz Razvojnog fonda za sever KiMnaplati deo navodnog duga za utrošenu struju u opštinama u tom delu pokrajine.

Kako je navedeno u odgovoru Kancelarije EU u Prištini za RTV Dukađini, briselskim sporazumom nije predviđeno da se novac iz Razvojnog fonda za sever KiM troši u te svrhe.

- Trenutno je na raspolaganju 3,6 miliona evra za isplatu novih projekata. Plaćanje dugova za električnu energiju ne ispunjava kriterijume za finansiranje projekata iz Razvojnog fonda, definisanog Briselskim sporazumom za naplatu prihoda od carina od 17. januara 2013. godine - navedeno je u odgovoru Kancelarije EU.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izrazio je u pismu specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku oštar protest i zabrinutost povodom odluke vlade u Prištini u vezi sa naplatom navodnog duga za struju prema operatoru sistema prenosa i tržišta električne energije KOSTT-u, saznao je juče Tanjug u diplomatskim krugovima.

Ta naplata bi, prema najavama u Prištini, bila izvršena delom iz sredstava budžeta opština sa srpskom većinom na severu KiM, a delom iz Razvojnog fonda za sever KiM.

Petković je istakao da se Beograd oštro protivi ovakvom scenariju i zahteva hitnu reakciju EU kako bi se sprečila namera Prištine da otme sredstva Fonda.

Ministar finansija u vladi privremenih prištinskih institucija Hekuran Murati u četvrtak je saopštio da četiri opštine na severu KiM treba da plate skoro 12 miliona evra navodnog duga za struju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laza S

    30. decembar 2023 | 10:43

    Na severu Kosova pekaru leba ne plaćaju. Oni ne znaju ni gde ni kako se struja plaća, za dvadeset godina neplaćanja čovek zaboravi takve stvari.

  • Goran

    19. januar 2024 | 14:08

    Док је било Југославије Косово није плаћало никоме ништа.Тај народ, било који да је, живи за џабе.Где то има у свету.Сви ми Срби волимо Косово али оно је велики гутач нашег новца што оправдано али већим делом иде у дџепове појединаца ,који су и те како видљиви у тој маси.Сигуран да ово нећете објавити,поздрав.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>