• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Popularni BIGZ sija starim sjajem: Završeni radovi na obnovi zgrade Državne štamparije

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Beznadežno je propadala od trenutka kada je započelo posrtanje čitavog društva pod sankcijama"

  • 0
Goran Vesić Foto: MGSI/Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potvrdio je da su radovi na obnavljanju zgrade Državne štamparije, popularnog Bigza, završeni.

"27. novembra 1937. godine bio je 'osveštan temeljni kamen novoga doma' Državne štamparije Kraljevine Jugoslavije, koju će prema projektu jednog od najvećih srpskih arhitekata Dragiše Brašovana u naredne tri godine marljivo zidati neimari domaćeg preduzeća 'Jošanica a.d.'. Završiće je neposredno pred Hitlerov napad na Jugoslaviju, krajem 1940. godine.

Iako oštećena u Drugom svetskom ratu, uspešno je obnovljena 1947. godine i u narednim decenijama pod novim imenom BIGZ biće svojom belinom i fascinantnim linijama arhitektonskog stila 'beogradske Moderne', jedan od simbola Beograda, čak i kada su je nadvisile i zasenile neke druge zgrade", napisao je ministar na svom Instagram profilu i dodao:

"Beznadežno je propadala od trenutka kada je započelo posrtanje čitavog društva pod sankcijama, i raspad ove lepotice nije se zaustavljao. Nekad blještava fasada posivela je i oljuštila se, pa je još izdaleka BIGZ izgledao ne kao jednom biser srpske arhitekture i građevine, već kao sarkofag našeg bogatog nasleđa i kulture. Bolno nas je ta ruina podsećala na obavezu da sačuvamo i zaštitimo najvažnija zdanja u Beogradu i vratimo ih u život, kao malo koji drugi devastirani objekat".

Ministar je istakao da je vraćanje sjaja remek dela jedan od koraka koji je preduzeo dok je bio na čelu Beograda.

"Kako bismo sačuvali ono najvrednije što su veliki preci ostavili", istakao je on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>